Članak

Oružane snage BiH slave rođendan: Da li je neko vidio ministricu Pendeš

Fotografija s obilježavanja Oružanih snaga BiH izgleda otužno.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Svečanom akademijom i prijemom za državne i međunarodne zvaničnike, članove diplomatskog kora u BiH, predstavnike kulturnog, javnog i vjerskog života u BiH, te najviše zvaničnike odbrambenih struktura BiH, u Domu OS BiH u Sarajevu je 28. novembra 2019. godine obilježen današnji 1. decembar – Dan Oružanih snaga BiH i 14. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH.

Fotografija s obilježavanja Oružanih snaga BiH izgleda otužno. Prvi redovi poluprazni, i oni koji se nisu pojavili govore sami o sebi. Ministrica odbrane Marina Pendeš nije se udostojila doći niti na jedan događaj, a čast Predsjedništva BiH odbranio je Željko Komšić kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Kao prvi domaćin mjesto Pendeš je zauzeo Sead Jusić, zamjenik ministrice. Onaj kojeg su se tako silno trudili smijeniti.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš tek je video porukom objavljenom na stranici Ministarstva čestitala svim pripadnicima i pripadnicama Oružanih snaga BiH 14. godišnjicu od osnivanja Oružanih snaga BiH. 

S druge strane, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, na poziv Lige muslimanskog svijeta i Svjetske organizacije za pomoć, podršku i razvoj za zemlje Balkana i Istočne Evrope, borave u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji!?

Usput su obavili i vjerski obred umru, i to sve u pratnji supruga. Državnički čin, nema šta! I pohvalili su se o tome saopćenjem! Ali eto nisu računali da Oružane snage nešto slave.
U protekloj godini više nego ijedan političar pripadnici OS BiH našu su zemlju vinuli u visine. U 2019. godini pokazali su to postizanjem značajnih rezultata na međunarodnim vojnim takmičenjima, kao što su „Best Warrior Competition“ u SAD, „Admiral Pitka Reccon Challenge 2019“ u Estoniji, „Cambrian Patrol 2019“ u Velikoj Britaniji, „Najbolji vojnik“ u Hrvatskoj, kao i na takmičenju

„Najspremniji pripadnik OS BiH“ održanom, po prvi put na nivou Oružanih snaga BiH, ali i rezultatima postignutim na brojnim sportskim takmičenjima. Sve su ovo samo neki od pokazatelja kvalitetnog personala koje OS BiH imaju i rezultat vrhunske obuke izvedene u zemlji i inostranstvu. 

OS BiH su od samog formiranja u kontinuitetu angažirane u operacijama deminiranja i predstavljaju najveću deminersku organizaciju u BiH, participirajući sa oko 30% ukupno očišćene površine na godišnjem nivou u BiH. 

Oružane snage BiH su ove godine bile vrlo aktivne u realizaciji bilateralne i multilateralne saradnje sa velikim brojem zemalja, te kroz učešće na brojnim forumima i skupovima, a posebna pažnja je posvećena razvoju regionalne saradnje. Kao najvažnija aktivnost u oblasti međunarodne saradnje iskazana je kroz angažiranje pripadnika OS BiH u operaciji podrške miru „Odlučna podrška“ u Afganistanu, učešćem u UN mirovnoj misiji u DR Kongo i Republici Mali, kao i u EU misiji u Centralnoafričkoj Republici. 

Ovim doprinosom Bosna i Hercegovina jasno iskazuje opredjeljenje da kao odgovorna članica međunarodne zajednice želi i može dati adekvatan doprinos zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu. Pripadnici svih kontingenta u OPM su tokom boravka u područjima izvođenja operacija ostvarili izuzetne rezultate sa stanovišta profesionalnog izvršavanja svojih obaveza i zadataka u međunarodnom okruženju, a tako je bilo i ove godine. 

Oružane snage BiH su tokom godine na područjima općina Drvar, Konjic, Pale, Trnovo, Livno, Glamoč, Brod, Derventa, Novi Travnik, Posušje, Petrovo, Prijedor i druge, pružale pomoć civilnim strukturama prilikom gašenja požara (šumskih koji su gašeni helikopterom, deponije smeća je gasila inženjerija), velikih snježnih padavina (uklanjanje velikih količina snijega sa putnih i drugih vitalnih komunikacija), poplava (obnavljanje putnih komunikacija, postavljanje mostova i konstrukcija), zatim na sanaciji putne komunikacije (kao što je bilo u Istočnom Mostaru), te hitnom prijevozu helikopterom povrijeđenih i oboljelih lica.

Malo li je da ih njihova veličanstva političari obiđu makar jednom u godini. Oružane snage bile su i ostale pozitivna i ujedinjujuća snaga u BiH, pa je u konačnici možda i dobro što su samo odabrani došli na njihovo slavlje.

#BiH