Članak

Premijer Malte najavio ostavku zbog sukoba interesa u istrazi ubistva

Premijer Malte Joseph Muscat najavio je da će podnijeti ostavku.

(Patria) – Premijer Malte Joseph Muscat najavio je da će podnijeti ostavku usljed političke i pravne krize nastale u toku istrage ubistva novinarke Daphne Caruana Galizia, prenosi Times of Malta.  

Porodica ubijene novinarke zahtijeva ostavku premijera nakon što je preko noći pušten iz zatvora šef osoblja Keith Schembri, blizak prijatelj premijera pritvoren zbog sumnji da je povezan s ubistvom.

- Tražimo od premijera da poziciju prepusti zamjeniku koji nije u sukobu interesa. Najmanje dva svjedoka i višestruki tragovi ukazuju na umiješanost Schembrija u ubistvo naše supruge i majke, kaže se u saopćenju novinarkine porodice koja osuđuje Muscata da se nastavlja ponašati kao 'sudija, porota i izvršilac u istrazi koja implicira tri njegove najbliže kolege', piše Euronews.  

Apelima porodice pridružili su se i građani Malte koji po šesti put u dvije sedmice organiziraju proteste zahtijevajući premijerovu ostavku, sa parolama 'atentatori', 'krv na tvojim rukama' i 'Muscat kriminalac'.

Dvogodišnja istraga ubistva autobombom novinarke koja je istraživala korupciju u vladi, zadnjih dana je dobila novi zamah.

Vozač taksija osumnjičen za posredovanje u planiranju i izvršenju ubistva novinarke Caruana Galizie, Melvin Theuma, dobio je predsjedničko pomilovanje što govori u prilog tome da je predao dokaze koji bi mogli dovesti do identificiranja naručioca ubistva.

 

#Svijet