Članak

ISIL preuzeo odgovornost za napad na Londonskom mostu

Osumnjičeni za napad u blizini Londonskog mosta sa smrtnim ishodom već je služio zatvorsku kaznu zbog terorizma, prenose agencije.

(Patria) – Islamska država (ISIL) preuzela je odgovornost za napad u blizini Londonskog mosta u petak, poručujući putem vlastite novinske agencije Amaq da je napadač bio jedan od njihovih boraca, prenosi Euronews.

Osumnjičeni za napad u blizini Londonskog mosta koji je imao smrtni ishod, već je služio zatvorsku kaznu zbog terorizma.

Britanska policija je potvrdila da je napadač osuđen 2012. godine zbog planiranja napada na londonsku berzu, ali je u decembru 2018. godine pušten iz zatvora uz uvjet nošenja elektronskog čipa.

U policijskom izvještaju se navodi da je napadač neposredno prije napada prisustvovao događaju koji okuplja članove institucija za sprovođenje zakona i rehabilitacijsko obrazovanje koji se održavao u Fishmongers Hall-u na sjevernoj strani Londonskog mosta.

Prvo je nožem počeo napadati ljude u zgradi prije nego što je nastavio na mostu.

Video snimak napada prikazuje tri muškarca dok pokušavaju svladati napadača.

Napadača je usmrtila specijalna policija koja je stigla nekoliko minuta nakon poziva. On je na sebi imao lažni prsluk sa eksplozivom.

U napadu su život izgubili muškarac i žena, dok su još tri osobe prebačene u bolnicu zbog povreda.

Policija je u petak uvečer identificirala napadača; radi se o 28- godišnjem Usmanu Khanu porijeklom iz Kashmira u Pakistanu. 

U izjavi za medije nakon obilaska mjesta napada, premijer Boris Johnson kazao je da osobe osuđene za terorizam ne bi trebalo puštati prije odsluženja kazne.

Napad se desio samo tri sedmice nakon što su britanske vlasti smanjile razinu sigurnosne prijetnje na najnižu od 2014. godine.

#Svijet