Članak

Ugašena stranka bivšeg lidera Sudana Omara al-Bashira

Sudanska vlada donijela je odluku kojom prestaje s radom stranka bivšeg predsjednika Omara al-Bashira, Nacionalna stranka kongresa (NCP).

(Patria) – Sudanska prelazna vlada donijela je odluku kojom prestaje s radom stranka bivšeg predsjednika Omara al-Bashira, Nacionalna stranka kongresa (NCP).

Bashir je uz pomoć državnog udara na vlast došao 1989. gdje se zadržao trideset godina – sve do protesta u aprilu ove godine koji su doveli do njegovog odlaska s trona.  

Prelaznu vladu Sudana čini zajedničko vojno i civilno vijeće, te premijer Abdalla Hamdok.

Vlada je ovlaštena da zaplijeni materijalna sredstva Bashirove stranke koju je premijer Hamdok putem Twittera nazvao 'ukradeno bogatstvo sudanskog naroda'.

Glasnogovornica Udruženja sudanskih profesionalaca koji su predvodili proteste koji su doveli do Bashirovog odlaska, nazvala je ovaj razvoj situacije 'historijskim trenutkom'.

- Ovo je trenutak olakšanja jer je režim negativno uticao na svakog stanovnika Sudana na ovaj ili onaj način, kaže Samahir Mubarak.

Drugo značajno postignuće masovnih protesta je ukidanje kontroverznog zakona koji je nametao represivne mjere protiv žena, time kršeći njihova osnovna prava. Zakon je tumačen krajnje subjektivno te je svake godine na hiljade žena hapšeno zbog navodnog 'neprihvatljivog ponašanja'.

Premijer Hamdok je također putem Twittera izjavio da su 'zakoni javnog reda i morala bili sredstvo eksploatacije, ponižavanja, kršenja prava građana, i kršenja ljudskog dostojanstva'.

U Sudanu je 25. novembra održan prvi marš u zadnjih nekoliko decenija u povodu Međunarodnog dana ukidanja nasilja protiv žena.

Žene su bile u prvim redovima pokreta koji je svrgnuo bivšeg predsjednika Bashira, piše BBC.

 

#Svijet