Članak

Zaev: EU je donijela historijsku grešku, nadam se da će brzo to ispraviti

Kada je riječ o raspisanim vanrednim izborima Zaev kaže da mu je važno da samo pobijedi perspektiva za put u EU.

SARAJEVO, (Patria) - Zoran Zaev za Federalnu televiziju govorio je o izdaji Evrope, šta znači mali Šengen, hoće li preživjeti vanredne izbore, o BiH, Balkanu, prenosi Patria.

„Veliko razočarenje. EU je donijela historijsku grešku kao odluku, prvo su potvrdili da smo ispunili sve uvjete, a na kraju kazala, ali nama sad treba vrijeme. Ova greška je razočarala mene i naše građane . Čak je proizvela i frustracije i gnjev. Trudimo se da sve to 'menadžiramo' zato što nema alternative za nas nego integracije u EU. Cijeli Zapadni Balkan ili evo da kažem dio Jugoistočne Evrope nema drugu alternativu, mi smo ostrvo unutar EU, sve oko nas je EU i gdje da demo, na nebo? Mi moramo u EU i zato što želimo zbog evropskih vrijednosti i života koji želimo da pružimo našim građanima kao što ga imaju građani EU.

Političari dolaze i odlaze, ja znam da nisam ništa pogriješio, znam da sam donio hrabre odluke koji svi poštuju i kod mene kući i u Grčkoj, ali i cijela Evropa i cijeli svijet. Vjerujem da će biti brza odluka da se korigira ta historijska greška, zato što Sjeverna Makedonija je najeksponiranija, ali važna je i Albanija, BiH koja čeka odluku.

Jedan korak BiH naprijed to je dobro i za nas. Posebno ove dvije multietnične zemlje. Imamo iste aspiracije i želje. Vjerujem da će biti donesa ispravan odluka da ne smiju da nam ugase evropske zvjezdice, jer ćemo ostati u mraku“, kazao je Zaev.

Kada je riječ o raspisanim vanrednim izborima Zaev kaže da mu je važno da samo pobijedi perspektiva za put u EU.

„Ne želimo nove tehničke konflikte, jer smo u 21. stoljeću. Ne želimo probleme sa susjedima“, dodao je Zaev.

On je dodao da Balkan sada priča o ukidanju granica, a do prije nekoliko godina skoro svi su bili u konfliktu.

„Neko zove 'mali Šengen', neko 'mala Jugoslavija'. Ja kažem ubrzanje regionalne saradnje. Sloboda roba, ljudi, kapitala i usluga. Svako interpretira na svoj način, ja to radim evropski da ubrzano EU integracije“, kazao je Zaev, dodajući da niko ne treba imati dominaciju u ovom procesu.

„Svako je jednak unutra. Mi na Baklanu smo isti mentalitet isti narod. Neko može da pokušava, ali neće uspjeti biti dominantan. Svaka zemlja donosi odluke kakve hoće“, istakao je Zaev.

#Region