Članak

Historijski muzej BiH: Zagrljaji Safeta Zeca okupili stotine posjetilaca

Više stotina građana prisustvovalo je otvaranju izložbe koja će narednih tri mjeseca krasiti kulturnu scenu BiH uz nezapamćen interes.

SARAJEVO, (Patria) - Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, u društvu jednog od najvećih živućih bh. umjetnika, maestra Safeta Zeca otvorio je večeras izložbu "Zagrljaji" u Historijskom muzeju BiH.

Više stotina građana prisustvovalo je otvaranju izložbe koja će narednih tri mjeseca krasiti kulturnu scenu BiH uz nezapamćen interes.

"Vidjet ćete Safetov opus kojim on grli svoju zemlju na Dan državnosti. Na njegovim radovima prepoznajem nas. Naše tragedije, našu radost, našu žrtvu i naš novi život. Safetove slike su Bosna i Hercegovina. One su blago ove zemlje i ono se polahko vraća tamo gdje pripada", rekao je gradonačelnik Skaka.

Gradonačelnik je kazao da ovu izložbu doživljava i lično jer Safeta smatra iskrenim prijateljem i zna šta za njega ovo sve znači.

"Znam koliki je put prošao i zato mu moram reći vrlo duboko i iskreno u ime svih nas - hvala", dodao je.

Na otvorenju izložbe o njenom značaju govorile su i direktorica muzeja Elma Hašimbegović i historičarka umjetnosti Aida Abadžić Hodžić.

Među brojnim poznatim prisustvovali su između ostalih i Ivica Šarić, Bogić Bogićević, Ejup Ganić, Ivo Komšić, Almin Zrno, Nijaz Skenderagić, Jovan Divjak, pripadnici diplomatskog i kulturnog kora i mnogi drugi.

#Lifemagazin