Članak

Premijer Malte pod pritiskom da se distancira od istrage u slučaju ubijene novinarke

Evropska organizacija za monitoring pozvala je premijera Malte da se distancira od istrage ubistva poznate istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizie zbog mogućeg sukoba interesa.

Prominentna evropska organizacija za monitoring pozvala je premijera Malte da se distancira od istrage ubistva poznate istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizie zbog mogućeg sukoba interesa.

Premijer Joseph Muscat ima ovlasti da dodijeli imunitet ključnom svjedoku koji bi mogao imati dokaze od vitalnog značaja za istragu ubistva novinarke koje se desilo prije dvije godine.

Međutim, utvrđeno je da su dva člana njegove vlade povezana sa biznismenom koji je uhapšen u srijedu zbog povezanosti s ubistvom.

- Sumnje u lični i politički interes su ogromne, kao i mogući uticaj premijera na sistem sprovedbe zakona, kazao je Pieter Omtzigt, specijalni izvjestitelj imenovan od strane Vijeća Evrope da vrši monitoring događaja na Malti.

Osumnjičeni biznismen Yorgen Fenech prvobitno je pušten na slobodu uz kauciju, potom je ponovo uhapšen dok je pokušavao isploviti na otvoreno more na svojoj luksuznoj jahti u 5:30 ujutru.

Premijer Joseph Muscat u utorak je izjavio da je spreman tražiti predsjedničku amnestiju za ključnog svjedoka Melvina Theumu koji tvrdi da je bio posrednik između onih koji su postavili autobombu kojom je ubijena novinarka 2017. godine, i onih koji su isplanirali ubistvo.

Istraga je utvrdila da osumnjičeni biznismen Fenech posjeduje tajnu offshore kompaniju '17 Black', na tragu koje je bila novinarka Caruana Galizia. Kasnije je utvrđeno da je 17 Black trebala izvršiti uplate drugim offshore kompanijama u vlasništvu Konrada Mizzija, tadašnjeg ministra energetike, koji trenutno obnaša funkciju ministra turizma, te Keitha Schembrija, sadašnjeg šefa osoblja u vladi premijera Muscata, piše Euronews.

Porodica novinarke je izdala saopćenje u kojem traži od premijera Muscata da se odmakne od istrage.

- Premijer nema šta tražiti u istrazi i vjerujemo da će se distancirati. Spremni smo upotrijebiti sva dostupna pravna sredstva da osiguramo neovisnu i nepristrasnu istragu koja će se dovesti do kraja, kaže se u saopćenju porodice novinarke Daphne Caruane Galizie.

#Svijet