Članak

Predizborno zagrijavanje u Velikoj Britaniji: Laburisti izdali manifest

Lider britanske opozicije Jeremy Corbyn potvrdio je da će, ako postane premijer, u drugom referendumu o Brexitu zauzeti 'neutralan stav'.

(Patria) – Lider britanske opozicije Jeremy Corbyn potvrdio je da će, ako postane premijer, u drugom referendumu o Brexitu zauzeti 'neutralan stav'.

Njegova izjava dolazi nakon prvog predizbornog televizijskog sučeljavanja sa Borisom Johnsonom tokom (i nakon) kojeg se našao pod pritiskom da odgovori koju bi stranu on i njegova stranka zauzeli u pogledu Brexita.

Sam Corbyn, koji biva često kritiziran u javnosti zbog nejasnog i neodređenog stava stava prema Brexitu, uporno odgovara da laburisti neće stati ni na jednu stranu te da će samo realizirati što god 'narod odluči'.

Laburistička stranka je u petak izdala manifest kojim obećava reduciranje trošenja javnog novca, novi sporazum o Brexitu sa EU, kao i drugi referendum.

Nešto prije laburista, Brexit stranka Nigela Faragea objavila je vlastiti manifest s novim političkim obećanjima.

Farage od glasača traži podršku kako bi njegovi zakonodavci u parlamentu bili u stanju izvršiti pritisak na vladu da sprovede Brexit bez sporazuma koji znači raskidanje svih veza sa EU.

- Bez nas nema istinskog Brexita, tvrdi Farage koji se smatra začetnikom ideje o izlasku Velike Britanije iz EU.

 

#Svijet