Objavljeno u kategoriji Intervju na 28.11.2014 16:15:46

Husić: Muškarci u BiH sve više progovaraju o seksualnom zlostavljanju tokom agresije

Husić: Za žrtve u BiH dolazi jedno novo razdoblje (Foto: Balkans.aljazeera.net)

Prošle godine radili smo radionicu sa grupom muškaraca koji su preživjeli seksualno zlostavljanje. I, mislim da je to jedno novo poglavlje koje će u BiH sada biti otvoreno, kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Sabiha Husić, psihoterapeutkinja i islamska teologinja iz Zenice.

Već skoro 20 godina snažno se bori za zaštitu žena i djece koji su preživjeli silovanja i bili žrtve seksualnog nasilja tokom ratnih stradanja, a zbog doprinosa koji je dala žrtvama seksualnog zlostavljanja, Husić je na ceromoniji održana u New Yorku prošle srijede dobila nagradu „Žena svijeta“ za 2014. godinu, koju organizira međunarodna organizacija „Women for women International“.

Ranije je ovu nagradu dobila Hilary Clinton, Christiane Amanpour, pokojna Aloisea Inyumba, Honorata Kizende...

Prema nezvaničnim podacima, tokom posljednje agresije u BiH je silovano između 20.000 i 50.000 osoba. No, osobe koje su prošle seksualno zlostavljanje, do sada su se jako teško odlučivale da progovore o tome. Prije svega, kaže Husić, to je zbog nedostatka institucionalne podrške žrtvama.

Stvari su se posljednjih godina dosta promijenile, a žrtve sve otvorenije govore o zlostavljanju, naročito muškarci. To bi, kaže Husić, moglo dovesti i do novih sudskih procesa i otkrivanja zločinaca koji su prošli nekažnjeno sve ove godine.

Ovakvoj situaciji, objašnjava Husić, mnogo je doprinijela ovogodišnja posjeta bivšeg ministara vanjskih poslova Velike Britanije Vilijama Hejga i glumice i rediteljke Anđeline Đoli Bosni i Hercegovini, koji su žrtvama dali bezuvjetnu podršku. Žrtve su, kaže ona, osjetile da nisu same i da ima ljudi koji im žele pomoći.

- Ne možemo reći da sve žene koje su preživjele seksualno nasilje, i muškarci koji su u posljednje vrijeme sve više počeli govoriti, imaju mogućnosti da ostvare svoja prava – kaže Husić.

- Da li će ostvariti svoja prava, to još uvijek zavisi od toga u kojem dijelu Bosne i Hercegovine žrtva živi, pa moram biti iskrena da to često zavisi i od imena i prezimena koje nosi. Hoću da vjerujem da će u narednom periodu politička želja biti jača i da će adekvatno odgovoriti na potrebe preživjelih.

Preživjeli, kaže Husić, sigurno imaju snagu da se bore za prava i za istinu, piše Patria. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android