Članak

Koldžo potpisao ugovore sa 16 korisnika koji su pokrenuli vlastite poslove

Drugi korisnik programa pokrenuo je obrt izrade i popravke svih vsta autoključeva, treći će se baviti reciklažom plastike. 

SARAJEVO, (Patria) - Općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je danas ugovore sa 16 korisnika koji su ispunili uslove javnog poziva za Program sufinansiranje samozapošljavanja.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo je rekao da je Općina Novo Sarajevo u Budžetu za 2019. godinu za Program aktivne politike zapošljavanje koji obuhvata sedam mjera -programa izdvojila iznos od 536.000 KM, a od toga je za Program mjera za podsticaj zapošljavanju predviđen iznos od 396.000 KM.  Aplikantima koji su ispunili uslove javnog poziva za Program sufinansiranje samozapošljavanja zaželio je uspjeh u njihovom budućem radu.

Pravo učešća u javnom pozivu za Program sufinansiranje samozapošljavanja imale su nezaposlene osobe, prijavljene na evidenciju nezaposlenih biroa Novo Sarajevo, prije objavljivanja javnog poziva, a koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnom djelatnošću na teritoriji Općine Novo Sarajevo i koje do sada nisu koristile sredstva za samozapošljavanje od strane Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Federalnog zavoda za zapošljavanje i Općine Novo Sarajevo.

Oblasti na koje su nezaposlene osobe aplicirale su: IT sektor, proizvodna i uslužna djelatnost. Neki od aplikanata danas su predstavili svoje obrte i zanimanja, pa je tako Armela Užičanin, doktorica stomatologije nakon 13 godina rada kod drugih poslodavaca odlučila otvoriti vlastiti ordinaciju. 

"Moja je želja zaposliti još jednog stomatologa i stomatološku sestru i proširiti posao", kazala je Užičanin. 

Drugi korisnik programa pokrenuo je obrt izrade i popravke svih vsta autoključeva, dok će se jedan baviti reciklažom plastike, druga korisnica ugostiteljstvom...

Ovom prilikom, prisutnima se obratila i Maja Gerin jedna od učesnica iz prethodnog ciklusa Programa sufinansiranja samozapošljavanja koja je poručila novim korisnicima da trud, rad, vjerovanje u sebe i “malo nespavanja” daje rezultate. Ona je kreirala popularnu lutku Pepetušku koja se danas radi i u personaliziranim izdanjima, a kako je Gerin istakla zaposlila je i uredno prijavila još jednog zaposlenika.  

Aplikanti koji su ispunili uslove ovogodišnjeg javnog poziva za Program sufinansiranja samozapošljavanja zahvalili su se i Općinskom načelniku i Općini Novo Sarajevo na finansijskoj podršci u razvijanju buduće poslovne aktivnosti.

Općina će nezaposlenim osobama sa kojima su ugovori potpisani na ime troškova registracije i početnog kapitala, doznačiti sredstva u iznosu od 400 KM, te osigurati iznos od 600 KM mjesečno, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa, u trajanju od 12 mjeseci.

Cilj ovog Programa je sufinansiranje zapošljavanja i kraće trajanje nezaposlenosti kroz stimulisanje samozapošljavanja. Program realizuje Općina Novo Sarajevo u saradnji sa JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“.

#Biznis #NedžadKoldžo #OpćinaNovoSarajevo #Poticaji #Samozapošljavanje