Članak

Izrael: Mandatar Gantz nije uspio formirati vladu, nepomirljive razlike među vodećim alijansama

Mandatar izraelske vlade Benny Gantz obavijestio je predsjednika Izraela da nije uspio formirati vladu u za to datom roku.

(Patria) – Mandatar izraelske vlade Benny Gantz obavijestio je predsjednika Izraela da nije uspio formirati vladu u za to datom roku.

Gantz, bivši visoki oficir izraelske vojske koji je nakon umirovljenja ušao u politiku, formirao stranku Plavo i bijelo i postigao munjeviti uspjeh koji mu je osigurao i izbornu pobjedu, ipak nije izvršio zadatak zbog dubokih podijeljenosti među političkim strankama u Izraelu.

U istoj nakani nakon aprilskih izbora nije uspio ni njegov prethodnik Benjamin Netanyahu koji se još uvijek nalazi u premijerskoj fotelji uprkos suđenju zbog korupcije i kršenja povjerenja.

Također nije uspjelo nastojanje izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina da uvjeri dvojicu lidera da prevaziđu razlike i formiraju nacionalnu vladu jedinstva i – ravnopravno podijele političku moć.

Nakon što je u srijedu vratio mandat, Gantz je na konferenciji za medije izjavio da je 'u zadnjih 28 dana prevrnuo svaki kamen kako bi formirao vladu koja bi Izraelu donijela vođstvo dostojanstva, morala i vrijednosti, vođstvo kakvo je zaboravljeno', podvukao je Gantz i dodao, aludirajući na premijera i njegovu stranku Likud da je desni blok 'insistirao samo na onom što je u najboljem interesu jedne osobe, prije nego pacijenata koji leže u bolničkim hodnicima'.

I dok Gantz optužuje premijera za 'opasan potez' sprečavanja pobjedničke stranke da formira vladu, Netanyahu krivi Gantza zbog volje da formira manjinsku vladu 's onima koji podržavaju teror i primaju instrukcije od neprijatelja Izraela', aludirajući na članove parlamenta iz reda Zajedničke liste, izraelske Arape za koje Netanyahu tvrdi da pokušavaju 'uništiti državu'.

Obzirom da je izgubio na izborima i nema većinsku podršku, sada i Netanyahu zagovara ideju nacionalne vlade jedinstva, navodeći njen najveći benefit u kontekstu 'sigurnosnih izazova poput Irana'.

Međutim, Gantz ne prihvata prijedlog jer ne želi preći preko Netanyahuovog savezništva sa ultraortodoksnim strankama koje mu omogućuju većinu i bez kojih (Netanyahu) odbija da uđe u vladu.

Druga prepreka savezništvu dvije najveće stranke sa gotovo jednakim brojem glasova je Gantzovo odbijanje da uđe u vlast sa Netanyahuom zbog optužbi za korupciju.

Inače, izraelski državni tužilac će uskoro obznaniti da li namjerava podići optužnicu protiv premijera Netanyahua zbog korupcije, pronevjere i kršenja povjerenja. Netanyahu uporno negira optužbe, ali istovremeno svim silama nastoji ostati na poziciji premijera kako bi sebi priskrbio imunitet koji bi ga zaštitio od ruke pravde.

Lider sekularne nacionalne stranke Yisrael Beitenu, Avigdor Lieberman, koji je jednim potezom mogao osigurati pobjedu Netanyahuovoj desničarskoj koaliciji, ali i Gantzovoj alijansi (uz nephodnu podršku arapske Zajedničke liste), to nije učinio; umjesto toga, kritizirao je oba lidera zbog političkog zastoja.  

Izraelski parlament (knesset) sada ima 21 dan roka da nominira kandidata sa većinskom podrškom. Ako u tome ne uspije, treće izbore će biti teško izbjeći.

 

#Svijet