Članak

Međunarodni dan djeteta: Načelnik Hadžibajrić obradovao korisnike Zavoda Mjedenica

Načelnik Hadžibajrić je strpljivo odgovarao na sva njihova pitanja i pričao im o tome kakav posao on radi i kako mu izgleda jedan radni dan.

SARAJEVO, (Patria) - Povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se danas obilježava širom svijeta, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić posjetio je korisnike Zavoda Mjedenica, uručio im poklone i novčanu donaciju za zimovanje na Igmanu.

Načelnik je prisustvovao nastavi koja se odvija u Zavodu i razgovarao sa učenicima koji su za njega imali brojna pitanja: od toga gdje se rodio i odrastao do toga kako je biti načelnik.

Amur je mladi momak sa Sedrenika, zaljubljenik u fudbal, pa ne čudi što ga je zanimalo za koji klub načelnik navija i ko je, po njemu, najbolji fudbaler. Njegovog školskog prijatelja zanimalo je šta načelnik radi u slobodno vrijeme i je li mu težak posao…Omar je tinejdžer koji želi postati muzičar i svirati gitaru, harmoniku i usnu harmoniku pa ga je zanimalo da li načelnik zna svirati neki instrument, a pitali su ga i da li se plaši zubara.

Načelnik Hadžibajrić je strpljivo odgovarao na sva njihova pitanja i pričao im o tome kakav posao on radi i kako mu izgleda jedan radni dan. S obzirom da su korisnici Zavoda Mjedenica uključeni u brojne općinske projekte, načelnika je zanimalo kako se snalaze u tim projektima i učestvuju li aktivno. Ovo pitanje naročito je obradovalo Omara koji je kazao da je baš jučer prisustvovao radionici iz robotike u Američkom kutku i da se ozbiljno sprema za učešće u Ligi iz robotike koju ova općina organizuje.

Za podršku koju Općina Stari Grad pruža Zavodu Mjedenica, načelniku Hadžibajriću zahvalila se direktorica Zavoda, Mirsada Čakal.

“Nemamo riječi kojima bismo izrazili zahvalnost za podršku i projekte u koje nas aktivno uključujete. Sada se spremamo za Ligu iz robotike, a sljedeće sedmice uključit ćemo se i u “potragu za blagom” u Zemaljskom muzeju gdje ste nas također pozvali. Hvala vam za ovu posjetu i donaciju koju ćemo iskoristiti da naše korisnike sljedećeg mjeseca povedemo na zimovanje na Igman. Prošle godine smo organizovali zimovanje i njima se toliko svidjelo da smo odlučili i ove godine sakupiti sredstva i povesti djecu nekoliko dana na Igman,” kazala je direktorica Čakal.

Međunarodni dan djeteta ima za cilj da podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelom svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u istoriji.

#Lifemagazin #IbrahimHadžibajrić #OpćinaStariGrad