Članak

Simon Cheng nakon kineskog zatvora: Mislio sam da me nikada neće pustiti

Bivši uposlenik britanskog kozulata u Hong Kongu izjavio je za BBC da je podnio torturu u kineskom pritvoru gdje je proveo 15 dana...

(Patria) – Bivši uposlenik britanskog kozulata u Hong Kongu izjavio je za BBC da je podnio torturu u kineskom pritvoru gdje je završio zbog optužbi da je poticao na nemire u tom gradu.

Simon Cheng (29), građanin Hong Konga koji je dvije godine radio za britansku vladu, na putu u unutrašnjost Kine u avgustu završio je u tamošnjem zatvoru.

Cheng tvrdi da je u toku 15 dana koliko je proveo u pritvoru, bio premlaćivan i 'vezan lancima, s povezom preko očiju i kapuljačom preko glave'.

Izvori bliski britanskoj vladi tvrde da vjeruju njegovim tvrdnjama o premlaćivanju i prisiljavanju da potpiše priznanje krivice.

Nakon razgovora sa reporterom kuće BBC, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab pozvao je kineskog ambasadora, te je potom izjavio za BBC da je vlada 'u šoku zbog krajnje neprihvatljivog lošeg tretmana g. Chenga dok se nalazio u pritvoru u Kini', kao i to da britanska vlada 'očekuje od kineskih vlasti da izvrše uvid i pozovu na odgovornost one koji stoje iza događaja'.

Kineske vlasti nisu odgovorile na pozive medijske kuće BBC, dok su državni mediji sugerirali da je Cheng završio u pritvoru jer je tražio usluge od prostitutke.

Cheng je također izjavio da je vidio i druge učesnike hongkonških protesta u pritvoru, što bi moglo pojačati bijes stanovnika Hong Konga koji već 6 mjeseci izlaze na ulice protestirajući zbog kineskog uticaja u autonomnoj pokrajini.

Cheng je ispričao kako su njegovi mučitelji kazali da 'rade za tajnu službu i da ljudska prava ne postoje... potom su započeli mučenje'.

Kao oficir za trgovinu i investicije britanskog konzulata, zadatak Simona Chenga bio je da privuče interes za investiranje u kineske poslovne zajednice u Škotskoj, te je često putovao u unutrašnjost Kine.

Međutim, prošlog juna Cheng je dobrovoljno prihvatio još jedan zadatak: 'Britanski konzulat je instruirao osoblje da prikupljaju informacije o toku protesta', objasnio je i ispričao kako mu je bilo lako uklopiti se u masu zbog svojih prodemokratskih stavova. Tako je postao članom demokratskih grupa na društvenim mrežama putem kojih su demonstranti koordinirali svoje djelovanje. Potom je Chen počeo slati izvještaje u konzulat o tome šta je uočio u kontekstu protesta.

I Cheng i izvori bliski britanskoj vladi tvrde da njegov zadatak nije bio da utiče na tok protesta, nego samo da posmatra i izvještava, što je uobičajena monitoring radnja za većinu ambasada, piše BBC.

#Svijet