Članak

Johnson vs. Corbyn: Prva predizborna TV debata

Britanski premijer Boris Johnson i njegov rival laburista Jeremy Corby sučelili su se u pogledu Brexita u prvoj predizbornoj TV debati.

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson i njegov rival laburista Jeremy Corby sučelili su se u pogledu Brexita i drugih aktuelnih tema u prvoj TV debati koja predstoji prijevremenim izborima predviđenim za 12. decembar.

U uvodnom obraćanju Corbyn je izjavio da bi riješio Brexit tako što bi sa EU ponovo sjeo za pregovarački sto da razmotri uvjete sporazuma, a takođe bi građanima dao završnu riječ u pogledu Brexita i poštovao njihovu odluku.

Johnson je obećao Brexit 31. januara jer je 'sporazum spreman', a izjavio je i da će osigurati novi trgovinski sporazum sa EU do kraja 2020. godine.

Potom je Johnson pitao Corbyna da li će voditi kampanju za izlazak ili ostanak, na što je Corbyn odgovorio da bi ponovio referendum i 'postupio po volji naroda'.

Postavljeno je i pitanje jedinstva Velike Britanije u kontekstu sporazuma o Brexitu, gdje je Corbyn komentirao da postojeći 'sporazum ugrožava zemlju' jer mijenja status Sjeverne Irske.

Međutim, premijer Johnson se nije složio: 'Imamo sporazum koji će držati cijelu Veliku Britaniju zajedno dok izlazimo iz EU', dodajući da bi Corbyn ušao u koaliciju sa Škotskom Nacionalnom strankom (SNP) kako bi došao na mjesto premijera, s čim se njegov rival nije složio.

- Referendum o Škotskoj ne dolazi u obzir, naglasio je Johnson i podvukao da je jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva važnije od Brexita.

Domaćin jednosatne debate je bila ITV, a prijenos uživo je tekao iz Salforda od 20:00.

#Svijet