Članak

Svjedok u slučaju Dreković nakon izjave u istrazi išao u Dom zdravlja da 'osvježi pamćenje'

Kada je riječ o granatiranju Elez je istakao da je to bilo s proljeća 1995. godine svakih pet do šest dana jednom do dva puta.

SARAJEVO, (Patria) - Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Stanimir Elez je na suđenju Ramizu Drekoviću govorio o svojim saznanjima i događajima iz maja i juna 1995. godine u Kalinoviku. On je u tom periodu bio ljekar opće prakse i radio je u Domu zdravlja Kalinovik. Kako je sam kazao boravio je i na liniji sa Vojskom RS-a, po naredbi načelnice Saniteta RS (čijeg se imena nije mogao sjetiti).

Nije tako mogao kazati ni u kojoj jedinici je bio i pomagao, ali je o događajima 3. juna iz 1995. godine imao sjećanja. Ispričao je o ranjavanju šestero djece – maturanata osnovne škole. Jedno od njih Stanislava Koprivica je smrtno stradala.  Govorio je o tri granate koje su taj dan pale na Kalinovik.

„Nakon tog 3. juna iz Kalinovika su skoro svi otišli. ostao sam ja i nekoliko sestara“, kazao je Elez.

Svjedok je kazao da je čuo da su nastradali išli po diplome o završenoj školi, a na pitanje odbrane šta bi rekao da oni kažu da su djeca diplome dobila 14. juna, Elez je kazao da bi rekao da ga je u tom slučaju neko slagao. 

Interesantno, ovaj svjedok na Sud je došao sa fasciklom, a po vlastitom priznanju on je nakon što je dao izjavu u Ambasadi BiH u Beogradu došao u Kalinovik te iz Doma zdravlja uzeo dokumente kako bi „osvježio pamćenje“. Zbog ovoga je odbrana Drekovića tražila da se prekine saslušanje ovog svjedoka, ali je Sudsko vijeće, kojim presjedava Staniša Gluhajić odbilo takvu mogućnost.

Inače, svjedok Elez sada radi u Novom Beogradu gdje i živi.

Ponovo je odbrana skrenula pažnju na činjenicu da im nije dopušten uvid u arhiv i dokumentaciju, te su u neravnopravnom položaju i postavlja se pitanje zbog čega Sud ne dozvoljava uvid u dokumentaciju.

Braniocu Kadriji Koliću svjedok je potvrdio da se iza škole nalazio heliodrom gdje su slijetali helikopteri Vojske RS-a, kao i da je bilo vojske u Kalinoviku i različitih jedinica, ali se on nije mogao sjetiti kako se zovu iste.

Potvrdio je i da je pružao pomoć za šest pripadnika Vojske RS-a iz Krajine koji su nastradali od pješadijske mine, ali nije mogao potvrditi navode advokata da su tu minu postavili pripadnici Vojske RS.

Advokat Mirsad Crnovršanin svjedoka je pitao o ranjavanju Tošovića, a Elez je kazao da se ne sjeća ko su „oni koji su ga dovezli“. 

Kada je riječ o granatiranju Elez je istakao da je to bilo s proljeća 1995. godine svakih pet do šest dana jednom do dva puta.

Naredno ročište u ovom predmetu je 3. decembra 2019. godine.


 

#BiH