Članak

FUP hapsi po Hercegovini zbog GIKIL-a: Uhapšen i član Nadzornog odbora Ivan Vukšić

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

SARAJEVO, (Patria) - Policijski službenici Federalne uprave policije poduzeli su danas aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kanona, u cilju realizacije Naredbe Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog Suda u Tuzli.

Ove aktivnosti su poduzete u sklopu  višemjesečne istrage koju provodi spomenuto tužilaštvo, vezano na dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Organizovani kriminal“ iz člana 342. stav 2., a u vezi sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FUP-a.

Riječ je o krivičnim djelima u kompaniji GIKIL.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, započeti su pretresi stambenih objekata na četiri lokacije na području općina Ljubuški, Posušje i Mostar, te su uhapšene osobe I. V. (1966.), M. P. (1977.) i I. B. (1976.) koji se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode biti će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Prema pisanju Žurnala, pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Ivana Vukšića, koji je prije nešto više od dva mjeseca imenovan za člana Nadzornog odbora Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL).

Tada je ova kompanije ostala bez predstavnika državnog kapitala, a predsjedavanje odborom je povjereno Shristi Mittal. Shristi je kćerka vlasnika kompanije GSHL Pramod Mittala, GSHL je suvlasnik GIKIL-a. Pramod je također hapšen po nalogu Tužilaštva TK, da bi potom platio kauciju za izlazak iz pritvora. On je osumnjičen da je sudjelovao u izvlačenju novca iz GIKIL-a na račune u Londonu, o čemu istragu vodi Tužilštvo TK.

#BiH #TužilaštvoTK #FUP #GIKIL