Članak

Protesti u Hong Kongu: Demonstranti zatočeni u kampusu univerziteta

Evropska unija i SAD osudile su rastuće nasilje u Hong Kongu nakon što je policija okružila kampus univerziteta u kojem se nalaze demonstranti, zabranjujući im izlazak.

(Patria) – Evropska unija i SAD osudile su rastuće nasilje u Hong Kongu nakon što je policija okružila kampus univerziteta u kojem se nalaze demonstranti, zabranjujući im izlazak.

Stotine učesnika protuvladinih protesta naoružani petrol bombama i drugim ručno izrađenim napravama, povukli su se u krug Politehničkog univerziteta nakon vikenda koji su obilježili krvavi sukobi u kojima su blokirane ceste, zapaljen most, a policajac usmrćen uz pomoć luka i strijele.

Samo u noći između nedjelje i ponedjeljka povrijeđeno je 38 osoba.

Demonstranti koji su pokušali pobjeći u tome su spriječeni suzavcem i gumenim mecima, piše Euronews.

Glasnogovornica za vanjske poslove Evropske komisije u ponedjeljak je izrazila 'duboku zabrinutost' zbog izvještaja da sigurnosne snage sprečavaju medicinsko osoblje da ukažu prvu pomoć povrijeđenim civilima.

- Nedopustivo je bilo kakvo nasilje, dok djelovanje agencija za sprovođenje zakona mora ostati proporcionalno... temeljne slobode, naročito pravo mirnog okupljanja i izražavanja, moraju se poštivati, kazala je novinarima Maja Kocijancic.

SAD su i ranije osudile 'neopravdanu upotrebu sile' u Hong Kongu, te su pozvali Kinu da zaštiti slobode autonomne pokrajine.

Demonstranti koji se nalaze u kampusu već su u stanju panike, dok policija obećava da će ih pustiti nakon što ostave po strani oružje i skinu gas maske.

Protesti koji traju već 6 mjeseci, dramatično su eskalirali u posljednja dva dana.

Raste bijes među učesnicima protesta zbog, kako tvrde, uplitanja Kine u upravljanje Hong Kongom koje je trebalo biti – slobodno i demokratsko još od 1997. kada je Velika Britanija vratila ovu autonomnu pokrajinu Kini. Oni također tvrde da je njihova reakcija odgovor na prekomjernu upotrebu sile od strane policije.

Kina i dalje tvrdi da poštuje pravilo 'jedna zemlja, dva sistema' na kojem se temelji autonomija Hong Konga.

 

#Svijet