Članak

Iranski Čuvari revolucije zaprijetili demonstrantima 'odlučnom akcijom'

Iranski Čuvari revolucije upozorili su učesnike protuvladinih protesta da će poduzeti 'odlučnu' akciju ukoliko se ne povuku, prenose regionalne agencije.

(Patria) – Iranski Čuvari revolucije upozorili su učesnike protuvladinih protesta da će poduzeti 'odlučnu' akciju ukoliko se ne povuku, prenose regionalne agencije.

Protesti protiv rasta cijena goriva koji su započeli u petak proširili su se diljem Irana. Demonstranti također zahtijevaju ostavke vrhovnih religijskih lidera. U samo tri dana zapaljeno je najmanje 100 banaka i desetine zgrada i vozila, prenosi Jerusalem Post.

Povod masovnih protesta su nedavne najave rasta cijena goriva najmanje za 50%.

Vlada je ukinula usluge interneta kako bi spriječila korištenje društvenih medija u svrhu organizacije protestnih marševa.

Ove demonstracije smatraju se najvećim od 2017. godine kada su u protestima protiv loših životnih standarda život izgubile 22 osobe.

Lošim životnim uvjetima doprinose i ekonomske sankcije koje su dodatno pooštrene zbog kršenja nuklearnog sporazuma od strane iranske vlade i posljedično rasta tenzija u odnosima sa SAD.

 

 

#Svijet