Članak

Rusija vraća ukrajinske brodove

Rusija će u ponedjeljak vratiti Ukrajini tri mornarička broda koji su već na putu prema Kijevu gdje će se izvršiti primopredaja.

(Patria) – Rusija će u ponedjeljak vratiti Ukrajini tri mornarička broda koji su već na putu prema Kijevu gdje će se izvršiti primopredaja.  

Ukrajina već duže vrijeme radi na povratu brodova što će se u konačnici smatrati gestom dobre volje od strane Moskve prije samita o istočnoj Ukrajini narednog mjeseca.

Krimska granična služba potvrdila je da će se primopredaja na temelju sporazuma s Ukrajinom izvršiti 18. novembra, te da se brodovi već kreću prema dogovorenoj lokaciji.

Rusija je zaplijenila brodove na obali Krima u novembru prošle godine nakon što je na njih otvorila vatru, pri čemu je ranjeno nekoliko mornara. Pravdajući svoj potez, Rusija je navela da su plovila – inače dva mala ukrajinska naoružana artiljerijska broda, ilegalno ušla u njene teritorijalne vode, što je Kijev negirao.

Rusija je oslobodila mornare u septembru kao dio sporazuma o razmjeni zarobljenika.

Lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke susrest će se u Parizu 9. decembra kako bi intenzivirali napore na iznalaženju mirnog rješenja za sukob u istočnoj Ukrajini, javljaju iz predsjedništva Francuske.

Međutim, iz Kremlja tvrde da je samit 'moguć ove godine' ali da datum nije preciziran.

Više od 13.000 ljudi je izgubilo život u toku petogodišnjeg sukoba u istočnoj Ukrajini koji se vodi između pro ruskih separatista i snaga ukrajinske vlade.

Nakon što je Rusija izvršila aneksiju krimskog poluotoka, potez koji je potakao zapadne sankcije, odnosi s Ukrajinom su prekinuti. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy obećao je rješenje sukoba, piše Euronews.

 

#Svijet