Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 28.11.2014 09:49:43

Rastoder se izjasnio da nije kriv, prijeti mu kazna zatvora do osam godina

Rastoder na slobodi od dana nesreće

U Kantonalnom sudu u Sarajevu Semir Rastoder optuženi za uzrokovanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Hava Šljivić Dovadžija danas se na ročištu izjasnio da nije kriv, piše bh. novinska agencija Patria.

Prema optužnici, koju je podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a Kantonalni sud potvrdio 28. oktobra 2014. godine, Semir Rastoder se tereti da je dana 1. aprila 2014. godine oko 21:45 sati vozeći automobil VW Golf VI iz pravca Ilidže prema centru grada, na raskrsnici u naselju Nedžarići, pri brzini od 103 km/h na pješačkom prijelazu usmrtio pješakinju Havu Šljivić Dovadžija. Ograničenje brzine kretanja na tom dijelu gradske saobraćajnice je 60 km/h.

U optužnici je navedeno da je vozač „propustio da se sa povećanom opreznošću koja odgovara uslovima saobraćaja na raskrsnici približi raskrsnici i obrati pažnju na pješake koji se nalaze i stupaju na kolovoz, tako da ne ometa prolaz pješaka koji su već stupili na pješački prelaz, te je nedozvoljenom brzinom prošao kroz raskrsnicu iako svjestan da upravljajući vozilom na ovakav način može nastupiti zabranjena posljedica, usljed čega je prednjim čeonim lijevim dijelom vozila udario pješaka Šljivić Dovadžija Havu koja je preko obilježenog pješačkog prelaza kolovoza Bulevar Meše Selimovića prelazila na znak crvenog svjetla na semaforu sa lijeve na desnu stranu kolovoza  gledano iz smjera kretanja motornog vozila.

U optužnici je navedeno da je pješakinja prelazila na crvenom svjetlu za pješake dok nije navedeno koje je svjetlo na semaforu bilo upaljeno u momentu prolaska vozila kroz raskrsnicu na kojoj se događaj odvio.

Također, u optužnici su nabrojane povrede koje je zadobila pješakinja koja je preminula na licu mjesta. Višestruki lomovi, brojna nagnječenja i unutrašnje krvarenje izazvano udarom vozila pri brzini od 103 km/h je izazvalo smrt pješakinje u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Tužilac je navedenu nesreću okvalifikovao kao teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja za šta je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.

Optuženi Semir Rastoder će se u petak izjasniti o krivici pred sudijom Huseinom Delalićem i ukoliko prizna djelo koje mu se stavlja na teret, neće biti suđenja već će se nakon toga donijeti presuda bez prava žalbe. Ukoliko se, pak, izjasni da nije kriv, suđenje će se nastaviti u dokaznom postupku gdje će tužilaštvo i odbrana iznosti svoje dokaze.

Iza Have Dovadžija ostao je suprug Amar i dvije maloljetne kćerke od pet godina i godinu starosti.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android