Članak

Sjajna atmosfera u Skenderiji: Bh. košarkašice pobijedile Švicarsku

Naš je tim nešto lošije otvorio meč, ali u finišu prve četvrtine izabranice selektora Gorana Loje prave seriju od 9:0 i dobijaju prvu četvrtinu sa 21:11.

SARAJEVO, (Patria) - Ženska košarkaška reprezentacija rezultatom 80:61 je savladala selekciju Švicarske u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Nakon sjajne pobjede u Rusiji, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Skenderiji u sjajnoj atmosferi i uz veliku podršku naše publike rezultatom 80:61 savladala selekciju Švicarske, čime je već nakon dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo napravila ogroman korak ka plasmanu na veliko takmičenje.

Naš je tim nešto lošije otvorio meč, ali u finišu prve četvrtine izabranice selektora Gorana Loje prave seriju od 9:0 i dobijaju prvu četvrtinu sa 21:11. U ovom periodu igre naš tim su očekivano vodile Marica Gajić i Jonquel Jones, a fenomenalnim otvorenjem druge četvrtine, gdje su se i druge naše košarkašice pridružile raspoloženom dvojcu, razlika je u korist našeg tima velikom brzinom rasla. Za vrlo kratko vrijeme, naše su košarkašice stigle do prednosti rezultatom 44:20 i bilo je tada jasno da se naš tim nalazi pred pobjedom.

Do kraja poluvremena, naša je razlika blago smanjena i ovaj dio susreta je okončan rezultatom 48:29, a dobru je rolu odradila i Nikolina Džebo koja je ušla sa klupe.

Tempo igre našeg tima je u drugom dijelu opao, ali još uvijek se komotno držala velika razlika, da bi razlika uoči posljednje četvrtine iznosila 72:51. Švicarke odlično otvaraju posljednju dionicu, vraćaju se u jednom momentu na minus 15, ali onda naš tim ponovo ubacuje u brzinu više i rutinski privodi meč kraju. Konačan rezultat glasio je 80:61 za naš tim.

Jonquel Jones je zabilježila 26 poena i 16 skokova, a sjajna je bila i Marica Gajić sa 18 poena i 17 skokova. Tamara Kapor je zabilježila 12 poena i 4 asistencije, a jako dobru rolu je imala i Nikolina Džebo sa 10 poena i 6 skokova.

Alexia Rol je kod gošći imala 17 poena.

#Sport #Skenderija #ŽenskaKošarkaškaReprezentacijaBiH #KošarkaškiSavezBiH