Članak

Analiza: Liga nacija bila je lijepa varka, prosječnu selekciju BiH vodio je nedorasli Prosinečki

Niko ne zna šta nas čeka poslije Vaduza.

SARAJEVO, (Patria) - Za fudbalsku reprezentaciju BiH sutra će u Vaduzu bit okončane kvalifikacije za EURO. Put ka prvenstvu Zmajevi će tražiti u baražu. O razlozima loših izdanja Zmajeva, propuštenoj šansi za direktan plasman, baražu, selektoru Robertu Prosinečkom, za agenciju Patria govore dugogodišnji sportski novinari, koji odlično poznaju stanje u i oko reprezentacije.

Hajrudin Prolić - Urednik portala scsport.ba 

Da je neko rekao da će reprezentacija BiH u grupi ovakvog sastava dva kola prije kraja ostati i bez teoretskih šansi da osvoji drugo mjesto, proglasili bi ga budalom. 

Na kraju se svi osjećamo namagarčeno, jer nas je obmanuo rezultat iz Lige nacija. Akcenat na riječ - rezultat - jer igra je i tu bila ispod nekog ozbiljnog nivoa, pogotovo ako uzmemo u obzir da su nas vile nosale u Belfastu kao nikad ranije.

Možda i jesmo prosječna ekipa, kao što kaže Pjanić, ali šta onda reći za Finsku ili Armeniju, koje su trenutno ispred nas? Taj alibi, dakle, ne drži vodu u aktuelnoj konstelaciji snaga.

Robert Prosinečki je krivac, nema dileme. Pokazao se kao jednodimenzionalan taktičar i lijenština kojoj je mrsko dolaziti na utakmice Premijer lige BiH, a kamoli da ulaže neki veći napor poput skautiranja protivnika.

Veći krivac su, ipak, uhljebi u Izvršnom odboru NSBiH koji su ga ostavili na klupi iako je Žuti nudio ostavku u trenutku kada se još nešto moglo spasiti. 

No, odlučili su pritisnuti dugme za samouništenje i sada samo gledamo rasplet jednog logičnog kraha.


Nermin Demirović - urednik sportske rubrike Dnevnog avaza i portala avaz.ba

Nikome ne treba biti iznenađenje da se naša reprezentacija našla tu gdje jeste. To je jedan prosječan tim s ispodprosječnim selektorom. Naše želje su jedno, ali teren je pokazao sve. Zavarala nas je Liga nacija, a glavni "krivac" je Edin Džeko. U trenucima njegove inspiracije osvojili smo prvo mjesto, mada smo po šansama protivnika već tada trebali biti suočeni sa stvarnošću, kakvu sada vidimo.

O Prosinečkom govore rezultati kao i o svakom treneru. Ne treba biti veliki stručnjak da bi se vidjelo da je igra našeg državnog tima totalno devastirana i da se sve zasniva na tome hoće li par pojedinaca imati svoj dan. U modernom fudbalu to ne ide tako, danas svi rade 100 posto na treningu, uoči utakmice i na utakmici, pa ako tada pojedinac iskoči to je plod timskog rada.

Jasno je da bi bilo prilično neodgovorno dočekati baraž s Prosinečkim na klupi. Osim što je pokazao nesigurnost oko Begovića, Lulića..., nije znao ni šta bi sa sobom kada je dao pa povukao ostavku.

Možda će koštati, ali ako ne misli otići sam Savez mu treba uručiti otkaz. Možda je trebao i mnogo ranije, ali za baraž nam treba potpuno novi pristup i nova energija.

Skloni smo teorijama zavjere i uvijek ćemo sve "znati najbolje", pa tako i oko rada Saveza. Pošteno treba reći da naša reprezentacija ima sve uslove za dobar rad, ma koliko nam Savez bio skrojen i funkcionirao na čudan način, tako da se tu ne može prigovoriti.

Nisam optimista ni u budućnosti. Nestaju nam igrači odgojeni vani, Džeko je već u godinama, a i taj baraž bi mogao biti novi šamar. Mi smo peta reprezentacija u našoj kvalifikacionoj grupi, to trebamo prihvatiti.


Almir Sokolović - urednik na Radiosarajevo.ba

Više bih volio da sam prespavao posljednjih pola godine ovog pakla s nogometnom reprezentacijom Bosne i Hercegovine, nego što sam „upalio“ automobil iz Sarajeva i putovao u Zenicu da gledam muke sa selektorom Robertom Prosinečkim na klupi.

Da se odmah razumijemo, nije popularni Žuti jedini krivac za ovakvo stanje u reprezentaciji BiH i oko Nogometnog saveza BiH, ali već duže vrijeme on je taj koji može ovo sve presjeći i kazati „Adio, Bosno“ i zaputiti se u Zagreb. No, očito je da su mu draži novci od ugleda, pa i dalje sjedi na klupi Zmajeva i muči sebe, ali i sve nas.

Bez obzira na eventualni (ne)uspjeh u baražu, Prosinečkog ću kao selektora BiH pamtiti samo po jednom - osvojenoj Ligi nacija i plasmanu Zmajeva u elitnu razred europskog nogometa, u tu A Diviziju, gdje smo sad i gdje sumnjam da ćemo ikada više i biti.

Neko će opet biti zloban i kazati da je Prosinečki za vrijeme mandata u NSBiH dobio samo desetak kilograma, ali ovo nije prilika da sumiramo njegov rad izvan terena, iako je evidentno da je u njegovom boravku u Bosni i Hercegovini bilo više „trećih poluvremena“ po restoranima i kafanama, nego što je vremena provodio na tribinama naših stadiona u Premijer ligi BiH, kako je i obećao prilikom dolaska na klupi nama „jedne i jedine“. I gdje je možda bio jednom ili dvaput.

No, ovaj prostor moram iskoristiti da kažem kako me boli kada na konferencijama za medije slušam njegovu jednu te istu ploču koju vrti još od 4. januara 2018. godine kada je postao selektor - „Da Bosna i Hercegovina ima dobar tim, da BiH može bolje od ovoga...“ i tako redom već 15-tak susreta. Boli me, jer nikada nije rekao „mi“, „naša BiH“, „moji reprezentativci“...

Na kraju, sad ću se prisjetiti sjajnog Esada Arnautalića i njegove kompozicije „Kud plovi ovaj brod...“. Vjerujem da niko od nas ne zna šta će se već u ponedjeljak dogoditi u Vaduzu s našim Zmajevima, a kamoli da govorimo kakve su nam šanse u baražu s Velsom, Republikom Irskom, Sjevernom Irskom ili Slovačkom.

Kazat ću samo jedno – od BiH su u ovom trenutku bolji i Kosovo, i Norveška i Rumunija i... Ne, neću kazati Malta i Kazahstan, ali smo već davno u njihovom rangu. Ko ne vjeruje, saznat će kada bude izvlačenje grupa za kvalifikacije za Mundijal i kada vidi da su nas FIFA i UEFA prebacili u četvrti jakosni „šešir, što će biti najlošiji plasman BiH od osamostaljenja.   

Tada će se mnogi probuditi. Da li će biti kasno?


Sinan Sinanović - glavni i odgovorni urednik portala sportske.ba

Robert Prosinečki je sam dao odgovor na to pitanje. Nakon utakmice i blamaže u Armeniji, Prosinečki je dao ostavku. Tim moralnim činom je prihvatio odgovornost i želio pomoći Savezu i reprezentaciji. Uostalom on je najbolje znao šta ovaj tim može uraditi, koji su mu dometi. 

Nažalost, ljudi iz Saveza sada su odgovorniji za neuspjeh od samog selektora. 

Dalje, šta je značio zaključak Izvršnog odbora NSBiH, nakon što su "natjerali" da vodi reprezentaciju, kako će ubuduće konsultovati članove Komiteta za posredovanje Duška Bajevića i Seju Kajtaza, te savjetnika Izvršnog odbora Zvjezdana Misimovića. 

Da li i oni sada trebaju preuzeti odgovornost. Makar mislim da je taj zaključak nekorektan prema Prosinečkom. 

Zašto se pomenuti nisu čuli kod odabira igrača, izostavljanja nekih itd... Zaśto niko od njih nije na svoju ruku otišao do Lulića, Begovića, Ibiševića... 

Ako Prosinečki ne želi ostati selektor jedino i po.meni najbolje rješenje da u Ligi nacija reprezentaciju vode Amar Osim, Husref Musemić i Branislav Krunić. 

Neko treba razdrmati ove vedete, a to mogu samo Osim i Musemić. Sva druga rješenja bilo bi gubljenje vremena i para.

#Sport #RobertProsinečki #ReprezentacijaA #AlmirSokolović #HajrudinProlić #SinanSinanović #NerminDemirović #NogometniSavezBiH