Članak

Graničari u raspadnutim vozilima: Galić ugrožava sigurnost saobraćaja i prima kadete bez škole

Rezime je to anonimnog pisma iz Granične policije BiH upućenog na adresu agencije Patria. 

Piše: Rasim Belko


Zoran Galić, direktor Granične policije BiH ugrozio je živote svih graničnih policajaca koji rade na terenu, ali i drugih učesnika u saobraćaju. Uz to, Galić je poprilično onesposobio graničare da profesionalno i efikasno rade svoj posao. 

Rezime je to anonimnog pisma iz Granične policije BiH upućenog na adresu agencije Patria. 

“Budući da po Zakonu o sigurnosti saobraćaja sva vozila su dužna imati zimsku opremu u koju spadaju zimske gume ili ljetne gume s dubinom sare većom od 4 mm, i lancima, želim da javno upitate direktora Granične policije BiH Zorana Galića, koji nije u skladu sa zakonom osigurao zimske gume na službenim vozilima Granične policije BiH”, kaže se u pismu.

U obrazloženju se navodi da su “službena vozila koja se koriste na terenu, dakle BAŠ SVA VOZILA, koja koriste policajci u nadzoru državne  100 posto neispravna, izuzev službenih vozila koja koriste komandiri, načelnici i inspektori, koja se nalaze u jedinicama ili terenskim kancelarijama”.

“Vozila su bez propisane opreme, ispravnosti kako svjetlosnih tako i uređaja za upravljanje i kočionih sistema, voze se na ljetnim gumama koje su dotrajale i koje su prijetnja za sigurnost kako policijskih službenika, tako i ostalih učesnika u saobraćaju. Ja vas molim da provjerite u bilo kojoj organizacionoj jedinici, ali ponovo napominjem vozila koja su na terenu i koja se koriste u nadzoru državne granice kakve gume imaju, i koliko su tehnički? Znam da će na vaš upit odgovoriti da postoji mogućnost provjere, pa kao i uvijek do sada pokazat će službena vozila koja se parkirana ispred jedinica i terenskih kancelarija. Ona su sva po pravilnicima ispravna i s odgovarajućim gumama, zato budite uporni i tražite samo stanje službenih vozila koja su na terenu. Sve i jedno terensko vozilo je tehnički neispravno od Izačića do Trebinja”, rečeno je u pismu. 

Dodaje se da u Graničnoj policiji “Sindikat postoji samo na papiru i niko ne zastupa policajce”.

“Svaka vaša pisana riječ dobije u javnosti pažnju, pa se nadamo da će i ovaj apel možda spasiti nečiji život u saobraćaju, bilo policijski ili nekog drugog učesnika, jer ovo kakva se vozila voze je za zatvora i da je pravne države ili unutrašnje kontrole Ministarstva sigurnosti tako bi i bilo. Napominjem da je riječ o vozilima koje 24 sata koriste policajci u zaštiti državne granice. Naviknuti na direktorovu sposobnost prikrivanja istine ponovo vam skrećemo pažnju za koja vozila da tražite informaciju o tehničkoj ispravnosti i stanju guma na vozilima, kad se desi tragedija onda će biti kasno a uvijek bude policajac kriv u slučaju saobraćajne nesreće”, rečeno je u pismu. Informaciju iz Granične policije BiH o navodima u pismu, agencija Patria tražit će u narednim danima.

Kadeti bez škole

Kako tvrdi izvor agencije Patria blizak Graničnoj policiji, na posljednjem konkursu za prijem kadeta u Graničnu policiju BiH primljen je određen broj kadeta srpske nacionalnosti, koji su u sred obuke vraćeni kući. 

Razlog vraćanja su diplome, koje su se ispostavile falsifikovanim, a za pojedine kandidate ispostavilo se da nisu čak imali ni osnovnu školu. 

Je li nacionalni ključ u Graničnu policiju doveo nepismene ljude ili je posrijedi namještanje konkursa?

Problematična je činjenica da su svi kandidati mjesecima bili pod svim sigurnosnim provjerama, a onda se ispostavi da su de fakto s najmanjim nivoom obrazovanja, a neki i bez ikakve škole. 

Očito je da Galić koristi političku zaštitu Dragana Čovića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, pa ga kršenje zakona ne plaši.

Pitanje je do kada će država nijemo posmatrati njegove nezakonite aktivnosti i hoće li reakcija doći kasno. 

Samo u tekstovima agencije Patria nakupilo se dovoljno materijala za kvalitetnu optužnicu. Ali, za optužnicu je potreban profesionalan tužilac i nezavisno tužilaštvo.

#BiH #GraničnaPolicijaBiH #ZoranGalić #Kadeti