Članak

Stotine hiljada građana Češke protestovalo protiv premijera Andreja Babisa

Najmanje 200.000 građana Češke učestvovalo je u masovnim protestima u Pragu protiv premijera Andreja Babisa uoči 30. godišnjice Baršunaste revolucije.

(Patria) – Najmanje 200.000 građana Češke učestvovalo je u masovnim protestima u subotu u Pragu protiv premijera Andreja Babisa, uoči 30. godišnjice Baršunaste revolucije.

Obilježavanju godišnjice prisustvovalo je više građana nego na sličnom događaju u junu koji se smatrao najvećim ove vrste još od pada komunizma 1989. godine.

U nedjelju se navršava 30 godina od mirnih masovnih protesta poznatih kao Baršunasta revolucija, koji su doveli do pada totalitarnog režima u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Masovnim maršom u subotu, građani su poslali poruku protiv ugrožavanja sistema pravde i javnih medija, kao i zahtjev političarima da poštuju zakone i institucije države i izbjegavaju sukob interesa.

Premijer Andrej Babis, milijarder porijeklom iz Slovačke, pod istragom je zbog subvencija u iznosu od 2 miliona eura dodijeljenih farmi i konferencijskom centru koji su sada dio njegove kompanije Agrofert - jednog od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji. Babis tvrdi da je u vrijeme dodjele subvencije firma bila u vlasništvu članova porodice, što ne predstavlja sukob interesa.

Međutim, češka policija je zahtijevala da se Babis optuži, nakon čega je ministar pravde podnio ostavku već narednog dana i slučaj je stavljen ad acta.

U drugom, zasebnom slučaju, revizori Evropske komisije ocijenili su da je Babis u sukobu interesa kao političar i poduzetnik. Započeta je i peticija sa zahtjevom za njegovu ostavku sa preko 430.000 potpisa.

Uprkos pritiscima, ANO pokret Andreja Babisa je i dalje najjača politička snaga u Češkoj Republici, što je potvrdio i ishod Evropskih izbora održan u maju, piše Euronews.

 

#Svijet