Članak

Francuska uputila članicama EU dokument o novoj politici prema zemljama Zapadnog Balkana

Od Evropske komisije se traži da početkom sledeće godine objavi nove principe u politici proširenja koja bi se primjenjivala u pregovorima o članstvu.

SARAJEVO, (Patria) - Francuska je zemljama članicama Evropske unije uputila dokument u kojem traži novi metod u politici prijema zemalja Zapadnog Balkana. 

Od Evropske komisije se traži da početkom sledeće godine objavi nove principe u politici proširenja koja bi se primjenjivala u pregovorima o članstvu.

U dokumentu u koji je Radio-televizija Srbije imala uvid, kaže se da su ekonomske i političke promjene potrebne za članstvo suviše spore, i da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima.

Francuski prijedlog zasniva se na četiri glavna principa: etapno pristupanje EU, stroži uslovi tokom procesa, ali i konkretnije koristi za građane i najzad - reverzibilnost, odnosno mogućnost nazadovanja ili sankcionisanja ako zemlja kandidat nazaduje u ispunjavanju kriterija.

Prijedlog Pariza predviđa otvaranje novih evropskih fondova, sada namijenjenih samo zemljama članicama već tokom pristupanja, u zavisnosti od napretka - čime bi građani mogli da osjete prednosti i prije samog članstva.

Pregovori ne bi bili organizovani oko poglavlja kao do sada već oko više sektora i oblasti u koje bi zemlje kandidati mogle da budu uključene i prije pristupanja. Krajnji cilj je punopravno članstvo, navodi se u dokumentu.

O francuskim, ali i drugim prijedlozima za nastavak politike proširenja razgovarat će ministri u utorak 19. novembra.

Očekuje se da će zatražiti od Evropske komisije da na osnovu različitih pijredloga početkom sljedeće godine dostavi izvještaj o tome kako nastaviti politiku proširenja kako bi ministri i evropski lideri o tome mogli da donesu odluke u februaru i martu sljedeće godine.

#Svijet #Francuska #EvropskaUnija #ZapadniBalkan #EvropskaKomisija #EmmanuelMacron