Članak

'Žuti prsluci' obilježili godišnjicu postojanja protestima i sukobima s policijom

Francuski 'žuti prsluci' demonstracijama u Parizu obilježavaju prvu godišnjicu od početka organiziranja prvih protuvladinih protesta.

(Patria) – Francuski 'žuti prsluci' demonstracijama u Parizu obilježavaju prvu godišnjicu od početka organiziranja protuvladinih protesta.

Okupljeni u južnom dijelu Pariza na Place d'Italie, maskirani u crno i skrivajući lica, demonstranti su palili kante za smeće i ispaljivali projektile na policiju koja je bila prinuđena upotrijebiti suzavac i vodene topove.

Demonstranti su prevrnuli dva vozila, izvršili napad na poslovnicu HSBC banke, i zapalili skuter i vozilo.

Do 11:30 u subotu policija je uhapsila 33 osobe uključene u proteste.

Do sukoba između demonstranata i policije došlo je kada su 'žuti prsluci' pokrenuli marš preko cijelog grada prema Gare d'Austerlitz. Oni su također pokušali zaposjesti pariški kružni tok u čemu ih je spriječila policija.

Podsjetimo, protesti koji su dobili naziv po žutim prslucima koje su nosili demonstranti radi vidljivosti, počeli su u novembru 2018. godine zbog skoka cijena goriva i uopće, troškova života. Tokom vremena protesti prerastaju u pokret protiv francuskog predsjednika Macrona i njegovih ekonomskih reformi.

Protesti su zadnjih mjeseci izgubili na intenzitetu, te su sa 300.000 svedeni na par hiljada ljudi koji se okupljaju subotom. Okupljanja su zabranjena na turističkim lokacijama poput Eifffelovog tornja, piše portal Euronews.

 

 

#Svijet