Članak

Klub poslanika SDP BiH traži zakazivanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona

Ističu da u potpunosti razumiju probleme vezane za migrante koji se nalaze u našoj zemlji te smatraju da se ovo pitanje mora odmah riješiti ali na adekvatan način.

SARAJEVO, (Patria) - Tražimo od predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića da zakaže hitnu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona povodom odluke Vlade Federacije BiH o davanju saglasnosti Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za korištenje kasarne u Ljubačama za potrebe smještaja migranata, navodi se u saopćenju tuzlanskog SDP-a 

"Imajući u vidu veliko protivljenje ali i zabrinutost građana Grada Tuzle i Živinica povodom najave smještanja migranata na gore navedenu lokaciju, te činjenicu da je odlukom Vlade FBiH prekršen član 4. stav 6. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, kojom je bila dužna konsultovati lokalne vlasti za donošenje ovakve odluke, tražimo da Skupština Tuzlanskog kantona hitno donese niz mjera i zaključaka kojim bi se navedena namjera spriječila", rečeno je u saopćenju.

Ističu da u potpunosti razumiju probleme vezane za migrante koji se nalaze u našoj zemlji te smatraju da se ovo pitanje mora odmah riješiti ali na adekvatan način, što znači da se migrantski centri nikako ne bi smjeli nalaziti u blizini centara i naseljenih mjesta.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se na navedenoj planiranoj lokaciji nije u potpunosti izvršilo deminiranje terena, što bi, ukoliko se migranti smjeste na ovu lokacij, ugorzilo i njihove živote. Pozivamo Premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića da pripremi informaciju o ovom pitanju i objasni građanima svoje ranije izjave koje su upućivale na to da su upravo on i Vlada TK ovo već ranije dogovorili sa Vladom FBiH", rečeno je u saopćenju.

#BiH #MigrantskaKriza #Tuzla #SDPBIH #VadaFBIH #SkupštinaTK