Članak

Izrael - Gaza: Prekinuto primirje, u sukob se umiješao i Hamas

Izrael je izveo nove napade na Gazu nakon što su iz tog pravca u noći ispaljeni projektili prema izraelskim teritorijama, prekidajući ionako krhko primirje.

(Patria) – Izrael je izveo nove napade na Gazu nakon što su iz tog pravca u noći ispaljeni projektili prema izraelskim teritorijama, prekidajući ionako krhko primirje.

U saopćenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kaže se da su 'dvije rakete ispaljene u pravcu izraelske teritorije', kao i to da su obje blokirane uz pomoć odbrambenog sistema 'Čelična kupola'.

Međutim, ovog puta uzvratni udarac IDF-a nije ciljao palestinsku militantnu grupu Islamiski džihad (s kojom se i odvijala razmjena vatre u zadnja 4 dana), nego Hamas, političku i militantnu grupu koja upravlja Gazom i s kojom je početkom godine Izrael postigao primirje.

U saopćenju IDF-a navodi se da 'IDF smatra Hamas terorističkom organizacijom odgovornom za sve što se dešava u Gazi', kao i to da će 'Hamas snositi posljedice za djelovanje protiv izraelskih civila'.

Nova razmjena vatre dešava se dva dana nakon što su sukobljene strane – Izrael i Islamski džihad u Gazi - posredstvom Egipta postigli dogovor o prekidu vatre, čime je prekinut najžešći sukob zadnjih mjeseci u tom dijelu regiona.

Hamas nije preuzeo odgovornost za rakete ispaljene u noći petak na subotu, ali još uvijek nije jasno ko stoji iza djelovanja.

Podsjetimo, u utorak je Izrael bombardirao kuću zapovjednika Islamskog džihada, nakon Hamasa druge najmoćnije palestinske militantne grupe u Pojasu Gaze. U ciljanom napadu poginuo je Baha Abu al-Ata koga su nazivali 'tempiranom bombom' i smatrali odgovornim za višestruke napade posljednjih mjeseci. Odmah nakon toga uslijedio je uzvratni udarac Islamskog džihada prema Izraelu, kada je ispaljeno više od 450 raketa. Izraelski odbrambeni sistem 'Čelična kupola' blokirao je više od 90% raketa, tvrde izraelski vojni izvori.

U samo nekoliko dana sukoba život su izgubila 34 Palestinca, gotovo polovina civili. Jedan od takvih napada sravnio je kuću sa zemljom i usmrtio osmočlanu porodicu sa 5 djece. Osim povreda uzrokovanih gelerima, na izraelskoj strani nije bilo žrtava, piše britanski Guardian.

Nakon burne noći, subotnje jutro je osvanulo bez eksplozija i sirena.

#Svijet