Članak

Bišćani traže zatvaranje Bire, plaše se za svoju sigurnost

Kako kažu okupljeni ne protestuju protiv ljudi, već traže od vlastite države pomoć i zaštitu.

BIHAĆ, (Patria) - Nekoliko stotina građana Bihaća okupilo se na ispred prihvatnog centra "Bira" izražavajući svoje nezadovoljstvo situacijom s migrantima u ovom gradu.Traže zatvaranje ovog privremenog centra, izmještanje migranata i izbjeglica van urbanog gradskog područja i maksimalnu zaštitu stanovnika grada na Uni.

Kako kažu okupljeni ne protestuju protiv ljudi, već traže od vlastite države pomoć i zaštitu.

"Svi govore o pravima ilegalnih migranata, a niko ne govori o nama i našim pravima. Naša djeca više nisu sigurna ni u vlastitim dvorištima i zato sada izričito tražimo adekvatnu reakciju države i Evropske unije. Stanovnici naselja oko Bire ne mogu još dugo trpiti ovakvu situaciju", kažu okupljeni Bišćani. 

Posebno je istaknuta zabrinutost za sigurnosnu i zdravstvenu situaciju u samom gradu. Na ovaj korak su se odlučili kako bi pokušali zaštititi sebe i svoje porodice nakon skoro dvije godine. 

"Nerijetko se suočavamo s provalama, otuđivanjem naše lične imovine, napadima i uznemiravanjem. Trebamo im samo još dopustiti da nesmetano ulaze u naše kuće. Još jednom na dostojanstven način tražimo pomoć i zaštitu, a ne znam do kada ćemo još moći biti maksimalno tolerantni", kažu okupljeni. 

Iz Delegacije EU danas je najavljena posjeta zvaničnika EU USK za ponedjeljak. Također, navodi da je EU informisana o odluci vlasti BiH da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

"Ova odluka će smanjiti pritisak na vlastima Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima. EU će nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Značajna EU sredstva već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak. Prioriteti finansijske podrške EU također uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smeštaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite dece, itd. Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94% je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih 6% iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama. Očekujemo od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri nastave raditi na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i dugoročna rješenja", navode iz Delegacije EU.

#BiH #MigrantskaKriza #Bihać #Bira