Članak

U subotu otvorena vrata pozorišta širom BiH

Koordinatorica Noći teatra Merima Handanović je istakla značaj realizacije i širenja programa Noći teatra

SARAJEVO, (Patria) - Povodom subotnjeg obilježavanja 10. noći teatra BiH, održana je konferencija za medije u Narodnom pozorištu Sarajevo, na kojoj je najavljen program ove Manifestacije, koja će se održavati u subotu, 16. novembra u 14 bosanskohercegovačkih gradova. Na konferenciji za medije su govorili: koordinatorica 10. noći teatra BiH 2019. Merima Handanović, izvršni producent 10. noći teatra BiH 2019. Denis Krdžalić, v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Slaven Vidak i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo Šejla Šehabović.

Koordinatorica Noći teatra Merima Handanović je istakla značaj realizacije i širenja programa Noći teatra iz godine u godinu, što pokazuje značaj teatra i teatarske umjetnosti u Bosni i Hercegovine. Naime, BiH je jedna od jedanaest zemalja u Evropi koja obilježava Noć teatra treće subote u mjesecu novembru i pruža mogućnost upoznavanja pozorišta iz druge vizure. Prema riječima koordinatrice Handanović, ove godine je prijavljeno 19 učesnika iz cijele BiH, koji će izvesti 29 programa u 14 bh. gradova. Pored pozorišnih predstava, koje su osnovni program ove Manifestacije, 16. novembra će širom BiH biti upriličene promocije knjiga, otvorenja izložbi, obilasci pozorišta, defilei, radionice za djecu i odrasle, online-teatarske izložbe, kao i drugi prigodni sadržaji.

Od 19 prijavljenih učesnika, pored pozorišta, učesnici su akademije, muzeji, kulturno-sportski centri, centri za kulturu, udruženja, i slične ustanove.

Denis Krdžalić, izvršni producent ove Manifestacije je najavio centralni događaj 10. noći teatra BiH koji će se održati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i koja je velika premijerna izvedba međunarodnog koprodukcijsko projekta „Othello“ koji će biti izveden u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava „Othello“ je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Produkcije Peripetija Skoplje u saradnji sa Makedonskim narodnim teatrom Skoplje. Također, Krdžalić je najavio još jedan sadržaj u BNP-u koja će biti otvoren u 19 sati. Naime, radi se o otvaranju izložbe „Romi na marginama“ koja će biti u znaku Međunarodnog dana tolerancije. 

V. d. umjetničkog direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Slaven Vidak je istakao zadovoljstvo povodom realizacije ove Manifestacije u Sarajevu, te je najavio izvedbu predstave „Ožalošćena porodica“ prema poznatom tekstu Branislava Nušića, u režiji Ahmeda Imamovića i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava će biti izvedena u subotu, 16. novembra u 19.30 sati.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović je najavila promociju knjige „Laboratorija lutkarstva – bijenale jugoslovenskog lutkarstva Bugojno 1979-
1989“, autora Vahida Durakovića, koja će biti upriličena u subotu u 18 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo. Na promociji knjige će govoriti: dramaturginja Dubravka Zrnčić- Kulenović, teatrolog Strajo Krsmanović i autor Vahid Duraković, a promocijom će moderirati direktorica Šejla Šehabović. 

#Lifemagazin #NarodnoPozorište #AhmedImamović #MerimaHandanović #DenisKrdžalić