Članak

Sabinu Sarajlija ne zanima borba protiv korupcije

Nakon godinu dana istraga Tužilaštva KS stoji, nema osumnjičenih, nema optužnice, nema istine o smrti policajaca. 

Piše: Amra Varatanović

Prošlosedmično potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ambasade SAD-a i Vlade KS u kontekstu borbe protiv korupcije prošlo je u sjeni izostanka predstavnika Tužilaštva KS iako je ranije kao učesnica sastanka koji je održan u Vladi KS najavljena glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija. 

Sarajlija je, ukoliko nije mogla doći na sastanak, mogla poslati i svoje zamjenike ili nekog drugog predstavnika institucije koja je ključna za procesuiranje krivičnih djela korupcije. Ignorisanjem Ambasade SAD-a Sarajlija je poslala poruku da nju niti Tužilaštvo KS na čijem je čelu ne zanima ni borba protiv korupcije ni pomoć i napor koji ulaže Ambasada da se Kanton Sarajevo obračuna sa korupcijom. Primjera radi, Tužilaštvo KS ima Odjel za privredni kriminalitet i korupciju, a za skoro 11 mjeseci 2019. godine potvrđene su samo dvije optužnice za korupciju! 

Da sve bude čudnije, Sarajlija je potvrdila svoj dolazak, a onda se predomislila. Navodno joj je, od određenih političkih centara moći 'savjetovano' da se ne pojavljuje na tom sastanku kako se ne bi protumačilo da podržava Vladu KS. Ako je zaista Sarajlija poslušala takve savjete, onda je morala znati i da će njen rad u narednom periodu biti posebno preispitan kada je riječ o slučajevima korupcije. Od juna ove godine Sarajlija je preuzela dužnost glavne tužiteljice KS. 

Memorandum su potpisali američki ambasador Eric Nelson, pomoćnik državnog sekretara SAD-a Jorgan Andrews i premijer KS Edin Forto, a cilj je jačanje kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Vlada SAD-a će finasirati rad novog visokog zastupnika za borbu protiv korupcije koji će pružati podršku vlastima i sarađivati sa Uredom za borbu protiv korupcije. Ambasada SAD nije komentirala izostanak glavne tužiteljice Sarajlija i predstavnika Tužilaštva KS već nas je uputila na nadležne institucije BiH. 

Inače, Tužilaštvo KS opterećeno je već godinama slučajem ubistva Dženana Memića i podizanjem optužnice za saobraćajnu nesreću. Muriz Memić, otac mladića Dženana Memića, od početka tvrdi da se radi o najvećem poslijeratnom slučaju korupcije u režiji tadašnje glavne tužiteljice Dalide Burzić koja je od februara ove godine i sudija Suda BiH. Memić je, nakon što je Sarajlija preuzela dužnost, zatražio sastanak sa glavnom tužiteljicom kako bi je uputio u svoja saznanja o slučaju ubistva svog sina. Sarajlija je odbila sastanak, te je Memiću rekla da dostavi dokaze o smrti svog sina pismenim putem.

„Lično ću se pobrinuti da ti dokazi budu ozbiljno analizirani, nakon čega će biti odlučeno o daljim koracima Tužilaštva, te u skladu sa članom 61. stav 4 ZKP FBiH biti stavljeni na uvid braniteljima optuženih Seferović Ljube i Seferović Bekrije“. Glavna tužiteljica je navela da Memić može podnijeti prijavu Tužilaštvu KS o koruptivnim radnjama tužilaca koji su radili na predmetu „Dženan Memić“. 

„Ja tražim ubicu je li moje da ja istražujem ko je ubica ili to treba da radi Tužilaštvo. Sabina Sarajlija treba da prekriži svoju diplomu. Pitam Sabinu Sarajlija je li se ona pridružuje ovim kriminalcima, je li ona štiti ubice kao što je štitila Dalida Burzić. I Sabinu Sarajlija čeka krivična prijava, očito je da štiti kriminal. Ona zna šta je naslijedila, Dženan je ubijen, ubice se skrivaju pomagači su Dalida Burzić i Sead Kreštalica i ostali“, kazao je Memić ranije za Patriju. 

I nije ovo jedini primjer koji opterećuje Tužilaštvo KS. Krajem oktobra navršila se godina od ubistva dva sarajevska policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u naselju Alipašino Polje. Do danas njihova smrt nije rasvijetljena, a dvojica osumnjičenih koji se dovode u vezu sa ubistvom puštena su iz pritvora jer nije bilo zakonskog osnova za njihovo dalje zadržavanje. Obojica su prebačena u Banja Luku gdje se također dovode u vezu s ubistvom koje se dogodilo 5. septembra. Nakon godinu dana istraga Tužilaštva KS stoji, nema osumnjičenih, nema optužnice, nema istine o smrti policajaca. 

Ipak to nije spriječilo tužiteljicu Sarajlija da se 26. oktobra pojavi pred porodicama ubijenih policajaca na 1. Memorijalnom turniru koji je održan u njihovu čast. 

#BiH #AmbasadaSAD #TužilaštvoKS #UredZaBorbuProtivKorupcije #SabinaSarajlija