Članak

Čović - Izetbegović: Vrijeme je za rješenja i deblokadu institucija

Čović je kazao da je dogovoreno da se otpočne s procesom traženja rješenja i dodao da se nada da ove dvije stranke do kraja naredne sedmice mogu ponuditi rješenja. 

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevu je danas održan sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića, a sagovornici su u izjavama za medije kazali da je vrijeme da se počnu tražiti rješenja. 

Čović je kazao da je dogovoreno da se otpočne s procesom traženja rješenja i dodao da se nada da ove dvije stranke do kraja naredne sedmice mogu ponuditi rješenja. 

“Rješenje bi moglo biti kao jedan zajednički sadržatelj našeg rada pa da uključimo sve druge koje treba uključiti da bi ovaj zakon (Izborni, op.a.) dobio promjene u Parlamentu BiH. Danas imamo ova dva Kolegija, vidjet ćemo dokle ćemo dobaciti oko uspostavljanja vlasti na razini BiH", poručio je lider HDZ-a.

Istakao je Čović i kako žele razgovarati o svim odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, ali i Ustavnog suda BiH.

Prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović smatra da je “krajnje vrijeme da se postigne sporazum i kompromis''.

''HDZ i SDA su danas sebi zadali novi rok od dvije sedmice da pokušamo napraviti neki okvir za implementacije presuda sudova. Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Kada napravimo jedan orijentacioni okvir tada ćemo uključiti koalicione partnere SBB i DF. Ako uspijemo s njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, onda bi sve išlo u proceduru. Mi smo zainteresovani za implementacije presuda i za smanjenje mogućnosti blokada. Imali smo i poseban sastanak s gospodinom Novalićem i gospođom Milićević. Dogovorili smo se da finaliziramo prijedloge za ukidanje nekih ministarstava i formiranje novih'', rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

O mogućem skorom formiranju vlasti, Izetbegović kaže d je za sporazum i kompromis potreban i treći faktor.

“Mislim da i tu ima nekih kretanja. Nemojte misliti da ćemo nešto riješiti za deset dana nešto što ne možemo riješiti za deset godina”, naveo je Izetbegović. 

#BiH #BakirIzetbegović #DraganČović #HDZBiH #SDA