Članak

Oproštajne poruke Donalda Tuska: Britanija će nakon Brexita biti drugorazredni igrač

Nakon što napusti EU, Velika Britanija će izgubiti uticaj u polju međunarodnih odnosa i postati 'drugorazredni igrač'...

(Patria) – Nakon što napusti EU, Velika Britanija će izgubiti uticaj u polju međunarodnih odnosa i postati 'drugorazredni igrač', komentirao je u srijedu predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

On je to naveo praveći osvrt na dva mandata predsjedovanja Evropskim vijećem, u obraćanju na Evropskom koledžu u belgijskom gradu Bruges.

- Svako malo čujem od 'brexitovaca' da žele izaći iz EU kako bi ponovo učinili Veliku Britaniju globalnom silom jer vjeruju da jedino samostalna može biti istinski značajna, kazao je Tusk i dodao da je 'realnost upravo suprotna' i da samo kao dio ujedinjene Evrope 'Velika Britanija može imati globalnu ulogu, samo se zajedno možemo, bez ikakvih kompleksa, suočiti sa najvećim svjetskim silama. I svijet to zna', podvukao je Tusk koji već dugo zagovara ostanak Velike Britanije u EU.

On je kazao i to da su istog stava i lideri 'Indije, Novog Zelanda, Australije, Kanade i Južne Afrike – da će nakon napuštanja bloka, Velika Britanija biti autsajder, drugorazredni igrač'.

Krajem mjeseca Tusk napušta funkciju predsjednika Evropskog vijeća, a na njegovo mjesto dolazi Charles Michel porijeklom iz Belgije, prenosi portal Euronews.

 

 

 

#Svijet