Članak

Bogunić zaboravila zakletvu koju je položila: Sudske presude za nju ne postoje

Možda bi nabolje bilo da ministrica Bogunić ponovo podnese ostavku. 

Piše: A. Varatanović


Obustava nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija od strane Medicinskog fakulteta u ponedjeljak bi mogla biti okončana nakon što se potpiše ugovor između Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Kliničkog centra UNSA kao nastavne baze fakulteta medicinske grupacije. Na sastanku koji je jučer održan u Vladi KS sa svim akterima ovog procesa na poziv ministrice obrazovanja Zinete Bogunić nije razmatrana nastala šteta od blokade nastave za 1.500 studenata iako plaćaju visoke školarine. 

Iako je ugovor između Rektorata odnosno UNSA-e i KCUS-a trebao biti ranije potpisan, zbog problema sa Medicinskim fakultetom koji još uvijek nije izvršio pravnu integraciju niti promijenio ovlašteno lice u sudskom registru, cijeli proces je blokiran. Jednostrano je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta krajem oktobra donijelo odluku o obustavi nastave što je svojevrsna ucjena Univerziteta na račun studenata. Da bi se ovaj ugovor potpisao Rektoratu su potrebni podaci fakulteta medicinske grupacije sa specifikacijom troškova. 

I dok postoji više pravosnažnih sudskih presuda Kantonalnog suda u Sarajevu koje su potvrdile da je Semra Čavaljuga u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KS prijevremeno razriješena dužnosti, ni za nju, ni za ministricu Bogunić, ni za Medicinski fakultet, pa ni za KCUS sudske presude nisu obavezujuće!?

Iako je upoznata sa svim aktivnostima koje je rektor Rifat Škrijelj poduzimao i svim aktima koji su upućivani Medicinskom fakultetu, ministrica Bogunić nakon jučerašnjeg sastanka kazala je da joj „nije poznato iz kojih razloga rektor ne priznaje Semru Čavaljuga kao dekanesu“. Ovakva izjava ministrice Bogunić je zabrinjavajuća ako se ima u vidu činjenica da je obaviještena o svim neregularnostima koje se dešavaju na Medicinskom fakultetu, a o čemu Tužilaštvo KS vodi temeljitu istragu. Ako ništa ministrica Bogunić je morala čuti za presudu koju je dobio profesor Ismet Gavrankapetanović da se mora vratiti u nastavni proces Medicinskog fakulteta gdje je dobio otkaz nakon što je napustio KCUS i prešao u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. A kamoli da je pozvala na poštivanje zakona i izvršenje sudske presude rukovodstvo Medicinskog fakulteta. 

Na početku svog mandata jedno od novinarskih pitanja upućeno ministrici Bogunić bilo je da li je svjesna problema u oblasti visokog obrazovanja. Očito se pokazalo da nije. Opravdanje za Bogunić ne može biti ni činjenica ako se isključivo oslonila na pomoćnika za visoko obrazovanje, a ne na zvanične informacije koje joj dostavio Rektorat UNSA-e. 

Interesantno je da ministrica Bogunić koja se zaklela na obavljanje dužnosti savjesno, te pridržavanje Ustava i zakona BiH, FBiH i KS to nije ispoštovala u ovom slučaju. 

Njena reakcija izostala je i na pokušaje Medicinskog fakulteta da osnuje samostalni univerzitet odnosno da izađe iz Univerziteta u Sarajevu. Nikada nismo čuli niti jedno upozorenje ministrice Bogunić na poteze Medicinskog fakulteta. Čak ni kad su obustavili nastavu za 1.500 studenata. Tek nakon što je Senat Univerziteta u Sarajevu usvojio zaključke u vezi s ovom blokadom te najavio da će se obratiti i osnivaču odnosno Vladi KS i Skupštini KS da se izjasne, Bogunić je sazvala sastanak.

Možda bi nabolje bilo da ministrica Bogunić ponovo podnese ostavku. 

#BiH #MedicinskiFakultet #UniverzitetUSarajevu #ZinetaBogunić