Članak

Veneciju zadesila najveća 'acqua alta' u zadnjih 50 godina

Historijski grad Veneciju pogodila je najveća plima u zadnjih 50 godina.

(Patria) – Historijski grad Veneciju pogodila je najveća plima u zadnjih 50 godina.

Turisti koji su se zatekli u slavnom gradu na vodi, sada su prinuđeni doslovice hodati kroz vodu koja je preplavila ulice, u potrazi za skloništem od vjetra koji je podizao talase preko Trga Svetoga Marka.

'Acqua alta' (it. visoka voda), izraz koji se upotrebljava u italijanskog regiji Veneto za iznimno visoke razine mora odnosno plime, ovog puta je dosegla 1,87 m.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro izvijestio je putem Twittera da su 'svi mobilizirani kako bi se izašlo na kraj sa vanrednom situacijom'.

Samo jednom od 1923. godine, otkad se mjeri vodostaj, razina je bila viša – sad već davne 1966. godine kada je 'acqua alta' iznosila 1,94 m.

Vanredna situacija je odnijela i jedan život; radi se o 78- godišnjem stanovniku Venecije koji je preminuo usljed strujnog udara kada je voda dospjela u njegov dom.

U poznatom historijskom hotelu Grand Canal voda je prekrila ulaze te su turisti ulazili direktno iz gondola – kroz prozore.

Gradonačelnik Brugnaro poplavu pripisuje globalnoj klimatskoj krizi, i naziva je 'ranom koja će ostaviti trajni ožiljak', a jedan od tih je već vidljiv u palači Gritti gdje je voda prilično uništila njene znamenitosti.

Veliki infrastrukturni projekat na zaštiti grada od tonjenja traje još od 2003. godine, a obilježen je skandalima, prekoračenjem budžeta i odgodama.

 

#Svijet