Članak

Poljski desničari marširaju Varšavom

Desetina hiljada Poljaka uzelo je učešće u desničarskom maršu u ponedjeljak u Varšavi u povodu obilježavanja nezavisnosti Poljske.

(Patria) – Desetina hiljada Poljaka uzelo je učešće u desničarskom maršu u ponedjeljak u Varšavi u povodu obilježavanja nezavisnosti Poljske.

Događaj koji se organizira svake godine postao je predmet spora između nacionalista i liberala.

Učesnici marša izvikivali su parole poput 'Ne Evropskoj uniji', 'Bog, čast, domovina' i vijorili zastave Poljske.

'Moramo se vratiti našim korijenima. Svijet je odbacio Boga i kršćanstvo', tvrdi Robert Bakiewizc, lider organizatora marša. 'Izumrijećemo kao što izumiru nacije zapadne Evrope', poručuje ovaj poljski desničar.

Vijoreći zastave, u maršu je učestvovala i mala grupa italijanske desničarske grupe Forza Nuova.

Poljska je postala naročito polarizovana od 2015. godine kada na vlast dolazi stranka Zakon i pravda (PiS), koja zagovara povratak patriotskih i rimokatoličkih vrijednosti u javni život, a odbacivanje zapadnog liberalizma, prenosi Euronews.

Prošlog mjeseca stranka PiS osvojila je drugi mandat sa 44% glasova. Njeni kritičari je optužuju da ohrabruje grupe sa fašističkim i antisemitskim korijenima iz tridesetih godina koji su i organizirali marš. PiS negira optužbe.

Na dan nezavisnosti prošle godine, vlada na čelu sa predsjednikom Andrzejom Dudom koji se smatra saveznikom PiS-a, dogovorila je da održi zajednički godišnji marš, ali bez otvorenih obilježja nacionalizma. Međutim, ove godine PiS je samostalno održao marš. Prije dvije godine, marš su obilježile rasističke poruke poput 'čista krv, jasan um', i 'Evropa će biti bijela ili nenaseljena'.

 

 

#Svijet