Članak

ANP za Čovića tehničko pitanje, a Izborni zakon uslov za federalnu vlast

I dok tvrdi kako ne treba biti ultimatuma, Čović upravo suprotno radi kada je riječ o Izbornom zakonu ne želeći formirati federalnu vlast dok ne utvrdi izmjene.

Piše: A. Varatanović

U četvrtak 14. novembra bit će održan nastavak Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH na kojem će biti razmatrano više tačaka, a jedna od njih je dopis šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka. 

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je u ponedjeljak u Tuzli da bi u četvrtak „oko 15 sati mogli imati jasan pogled u budućnost od onog pesimističnog koji je bio do sada, a s ciljem da se uspostavi što prije novo Vijeće ministara BiH, profunkcioniše Parlamentarna skupština, a samim time i druge razine vlasti". 

Kolegij Doma naroda PS BiH čine Čović, Bakir Izetbegović (SDA) i Nikola Špirić (SNSD), a Predstavničkog doma Denis Zvizdić (SDA), Borjana Krišto (HDZ BiH) i Nebojša Radmanović (SNSD). Nijedan dom PS BiH ne radi od konstituisanja, a na čekanju su brojni zakoni, projekti, finansiranje. 

Čović je najavio i da će uoči sjednice Kolegija biti održan sastanak sa SDA oko Izbornog zakona na čemu insistira HDZ BiH prije formiranja Vlade FBiH.

S druge SDA ne želi odustati od slanja prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za NATO, dok se SNSD oštro protivi NATO putu BiH. Sve više i HDZ BiH zagovara stav SNSD-a navodeći da je ANP „tehničko pitanje“ koje treba staviti „ad acta“ i implementirati vlast. 

„To ne smije biti nikakva prepreka da bismo normalno funkcionirali i mijenjali svoj evropski put, socijalne i ekonomske dimenzije koje trebamo mijenjati. Put ka NATO-u će biti jednako dug i neće ovisiti samo o nama. Na nama je da iskažemo volju, a neko drugi donosi odluku o tome da li ćemo postati dio NATO pakta ili ne", kazao je Čović u ponedjeljak. 

I dok tvrdi kako ne treba biti ultimatuma, Čović upravo suprotno radi kada je riječ o Izbornom zakonu ne želeći formirati federalnu vlast dok ne utvrdi izmjene po „mjeri HDZ BiH“.

Bez obzira na lijepe riječi koje su uputili Izetbegović i Čović o odnosu njihovih stranaka najavljujući i zajednički nastup u nekim općinama na lokalnim izborima, teško je očekivati da će u četvrtak doći do pomaka u formiranju vlasti. 

Dodatno su se odnosi na političkoj sceni zakomplicirali nakon posebne sjednice Narodne skupštine RS i izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. 
 

#BiH #HDZBiH #SDA #Vlast #SNSD