Članak

Istraživanje Gallupa: BiH po zakonu i redu niti najbolja niti najgora

Bosna i Hercegovina nalazi se u sredini liste s indeksom sigurnosti 80.

(Patria) - Više od dvije trećine osoba u svijetu rekli su da su se osjećali sigurnim u noćnoj šetnji tokom 2018. godine. Prema analizi Gallup Analytica “Global Law and Order” sigurnim se u protekloj godini osjećalo 69% posto ispitanika,a povjerenje u lokalnu policiju imalo 68% ispitanika. 

Svaki osmi stanovnik svijeta, prema ovom istraživanju, suočio se s pljačkom, bilo njegove ili imovine članova njegove porodice. Oko 6 % reklo je da su prošle godine bili napadnuti ili zlostavljani. 

Kako Gallup navodi, brojevi su uglavnom nepromijenjeni u odnosu na 2017. godinu.  U objašnjenju načina provedbe ankete o zakonu i redu, Gallup navodi da sastavljaju pozitivne odgovore na četiri pitanja iz ove oblasti i da što je rezultat veći, onda je i veći udio populacije koja se osjeća sigurno. 

Indeksna ocjena za zakone i poredak u svijetu za 2018. Godinu iznosi 81 od mogućih 100. Rezultati se ove godine kreću u rasponu od najsigurnijeg Singapura s indeksom 97 do najnesigurnijeg Afganistana (indeks 38). 

Bosna i Hercegovina nalazi se u sredini liste s indeksom sigurnosti 80. Prema istraživanju, nešto bolja situacija je u Hrvatskoj (indeks 83), Srbiji (indeks 81), Kosovo (86), a najbolja situacija, prema ovoj analizi je u Sloveniji, koja ima indeks 89.

Od BiH su slabije Crna Gora (76), Sjeverna Makedonija (78) i Albanija (79).

#BiH