Članak

Nigel Farage odustaje od borbe za torijevska mjesta u parlamentu

Nigel Farage je najavio da se njegova Brexit stranka na općim izborima u decembru neće utrkivati za mjesta u parlamentu koja drži Konzervativna stranka Borisa Johnsona.

(Patria) – TV lice i lider Brexit stranke Nigel Farage najavio je da se njegova Brexit stranka na općim izborima u decembru neće utrkivati za mjesta u parlamentu koja drži Konzervativna stranka Borisa Johnsona.

Ova odluka koja ide u korist premijeru Johnsonu, oprečna je ranijoj prijetnji lidera Brexit stranke da će nastojati 'oduzeti' mjesta u parlamentu od torijevaca ukoliko Johnson ne obeća Brexit bez sporazuma.

Farage, koji predstavlja tvrdu liniju anti-EU pokreta koji stoji iza referenduma 2016. koji je i doveo do Brexita, tvrdi da je odustao od svoje male ucjene zbog mogućnosti da Liberalne demokrate koji su protiv Brexita završe sa većim brojem glasova.

On tvrdi da je dijelom promijenio stav i nakon Johnsonove izjave da neće produžiti prelazni period Brexita nakon 2020.

- Ne gajim veliku ljubav za torijevce, ali dajući šansu Borisu Johnsonu zaustavit ćemo drugi referendum, objavio je na Twitteru Farage.

Umjesto toga, Brexit stranka će se fokusirati na poraz laburista i 'svih drugih koji su za ostanak u EU', kako bi se spriječila eventualna pobjeda laburista i njihove koalicije što bi moglo u konačnici dovesti do drugog referenduma o Brexitu.

'Smatram da bi drugi referendum značio katastrofu', podvukao je Farage.

 

#Svijet