Članak

SIPA slobode lišila 12 lica u akciji "Var"

Osumnjičena lica terete se za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH.

SARAJEVO, (Patria) - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Šamca, Orašja i Novog Travnika, po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Var”.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na pet lokacija i lišili slobode 12 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“ i člana 383. KZ Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 380. KZ Federacije Bosne i Hercegovine „Primanje dara i drugih oblika koristi”.

"Osumnjičena lica terete se za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode bit će predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje", saopćeno je iz SIPA-e. 

Zahvalili su se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo, na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.

#BiH #SIPA #TužilaštvoBiH #SudBiH