Članak

Izbori u Španiji: Pobjeda Socijalista Pedra Sancheza, uspon desnice, parlament i dalje bez većine

Socijalistička stranka PSOE premijera Pedra Sancheza pobijedila je u nedjelju na općim izborima u Španiji.

(Patria) – Socijalistička stranka PSOE premijera Pedra Sancheza pobijedila je u nedjelju na općim izborima u Španiji.

Na četvrtim po redu izborima u četiri godine, PSOE su osvojili 120 mjesta od 176 koliko im je bilo potrebno za većinu – zbog čega će zemlja ostati u političkom zastoju.

Desničarska stranka Vox zabilježila je neočekivan uspjeh koji je doveo na 3. mjesto sa 52 mjesta u parlamentu od ukupno 350 koliko broji španski parlament.

- U samo 11 mjeseci promijenili smo politički pejzaž u Španiji i započeli političku i kulturnu revoluciju. Ponovo smo otvorili debate i pokazali ljevici da nema moralnu superiornost. Danas španski parlament ima veću pluralnost, kazao je lider stranke Vox Santiago Abascal.

Izborni program Voxa uključio je između ostalog eliminaciju Autonomnih zajednica poput Katalonije. Vox je također obećao brisanje nacionalističkih stranaka kao i 'maksimalnu pravnu zaštitu simbolima nacije, naročito za zastavu, himnu i krunu'.

Stranka Vox egzistira od 2013. godine, ali je u parlament ušla tek u aprilu 2019. godine kada dospijeva na 5. mjesto po broju mjesta. Utoliko se 3. mjesto može smatrati velikim uspjehom za stranku koja tvrdi da 'ima jasnu poruku' i 'ne vara'.

Vox također predlaže kontroverzne mjere u pogledu imigracije. Njen lider Abascal zahtijeva repatrijaciju svih koji ilegalno borave u Španiji, za koje tvrdi da stvaraju 'vrlo ozbiljne ekonomske i koegzistencijalne probleme'. Vox također smatra da Španija treba napustiti područje Schengena.

Na drugom mjestu je konzervativna Narodna stranka (PP) sa osvojenih 88 mjesta u parlamentu.

Ishod izbora je ponovo doveo do političkog zastoja u vladi jer ni ljevica ni desnica nisu postigle većinu potrebnu za formiranje vlade.

Uspon desničarskog Voxa može se pripisati pokretu za otcjepljenje Katalonije koji je ponovo intenziviran u zadnjih mjesec dana donošenjem presuda za njegove lidere koji sada služe zatvorske kazne.

Pred vladom Španije je ponovo novi-stari problem koji se tiče formiranja većinske vlade, dakle, kako uvjeriti stranke da uđu u koalicije koje će omogućiti formiranje stabilne vlade.

'Naš plan nije da nastavimo pobjeđivati na izborima, nego da formirano stabilnu vladu', naglasio je lider Socijalista Pedro Sanchez. On je pozvao sve političke stranke da djeluju 'odgovorno i velikodušno' kako bi se deblokirao zastoj.

Sanchez je također podvukao da je voljan pregovarati sa svim političkim formacijama osim sa onim koje promoviraju govor mržnje, aludirajući na Vox, piše Euronews.

 

#Svijet