Članak

Ukrajina i separatisti započeli posljednju fazu povlačenja trupa

Vojska Ukrajine i separatisti koje podržava zvanična Moskva u subotu su započeli posljednju fazu povlačenja trupa.

(Patria) – Vojska Ukrajine i separatisti koje podržava zvanična Moskva u subotu su započeli posljednju fazu povlačenja trupa.

Dugo očekivano povlačenje iz područja Donetska i Luganska preduvjet je za prve pregovore između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodymyra Zelenskyog.

Medijator njihovog susreta u Parizu za koji datum još uvijek nije dogovoren, bit će lideri Njemačke i Francuske.

Monitoring povlačenja koje bi moglo trajati nekoliko dana vrši OSCE.

Otkako je preuzeo vlast u maju, predsjednik Ukrajine Zelensky nastoji uspostaviti dijalog sa Putinom s ciljem oživljavanja mirovnog procesa koji bi zaustavio petogodišnji sukob.

Podsjetimo, rat u istočnoj Ukrajini počeo je mjesec dana nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, pri čemu je život izgubilo oko 13.000 osoba.

Ukrajina i njene zapadne saveznice optužuju Moskvu za finansiranje i vojnu potporu separatistima, što Rusija negira.

Rusija za sada prihvata prijedlog samita u Parizu, ali odbija utvrditi datum. Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov kazao je da Moskva 'želi samit što prije moguće, ali smatramo da mora biti dobro organiziran kako bi proizveo neophodne rezultate'. On je također kazao da je 'prerano reći' da li će se uopće održati ove godine jer 'mnoga pitanja' ostaju neriješena.

Mirovni plan predsjednika Ukrajine koji uključuje povlačenje trupa žestoko je kritiziran od strane Kijeva, naročito ratnih veterana i nacionalista.

Ukrajinski i ruski pregovarači, kao i predstavnici separatista složili su se u pogledu plana koji podrazumijeva posebni status spornih teritorija pod uvjetom da održe slobodne i fer izbore u skladu sa ustavom Ukrajine, piše Euronews.

#Svijet