Članak

Njemačka obilježava 30. godišnjicu pada Berlinskog zida

Evropski lideri okupili su se u subotu u Berlinu gdje prisustvuju 30. godišnjici pada Berlinskog zida, događaja koji je označio novu etapu u historiji Evrope.

(Patria) – Evropski lideri okupili su se u subotu u Berlinu gdje prisustvuju 30. godišnjici pada Berlinskog zida, događaja koji je označio novu etapu u historiji Evrope.

Ceremonije su organizirane tokom cijele prošle sedmice, a centralnoj svečanosti koja se održava kod spomenika Berlinskom zidu na Bernauer Strasse u subotu su se pridružili i lideri Poljske, Češke Republike, Slovačke i Mađarske.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier u svom obraćanju se zahvalio istočnoevropskim susjedima što su omogućili 'mirnu revoluciju'.

- Bez hrabrosti i želje za slobodom Poljaka i Mađara, Čeha i Slovaka, mirna revolucija u Istočnoj Evropi, kao i ujedinjenje Njemačke ne bi bili mogući, naglasio je Steinmeier.

Kao simbol Hladnog rata i podjele Istoka i Zapada, Berlinski zid nije srušen iz jednog pokušaja. U njegovom rušenju koje je započeto 9. novembra 1989. godine učestvovali su i građani Njemačke sa čekićima i dlijetima, stavljajući time pečat na završetak decenija geopolitičkih tenzija.

U avgustu 1989. godine, mađarski graničari su po prvi put dozvolili građanima Istočne Njemačke da uđu u Austriju, čime je utaban put za pad Berlinskog zida tri mjeseca kasnije, kao i Željezne zavjese.

Njemačka je zvanično obilježila ujedinjenje godinu dana kasnije, 3. oktobra 1990.

Steinmeier i lideri Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke Republike položili su ruže među ostatke zida u memorijalnom centru.

U svom obraćanju Steinmeier je naglasio i to da pad Berlinskog zida ne predstavlja kraj borbe protiv izazova: 'Liberalna demokratija se osporava i dovodi u pitanje; stoga se Njemačka i njene evropske saveznice moraju svakodnevno boriti za mirnu i ujedinjenu Evropu pri čemu svaka zemlja mora odigrati ulogu u prevazilaženju razlika', istakao je predsjednik Njemačke.

Tokom komemoracije u kapeli memorijalnog centra, prisutnima se kratko obratila i kancelarka Angela Merkel koja je podvukla da 'vrijednosti koje su temelji Evrope – sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava – ne dolaze same po sebi i moraju se iznova braniti'. Merkel je dodala da 'nijedan zid nije toliko visok da se ne može srušiti'.

Ceremonije obilježavanja 30 godina od pada Berlinskog zida kulminirat će u subotu uvečer na Brandenburškoj kapiji gdje će svečanost otvoriti Staatskapelle pod dirigentskom palicom Daniela Barenboima.

 

#Svijet