Članak

Turska od ponedjeljka vraća zarobljene pripadnike ISIL-a u Evropu

Turska je potvrdila da će u ponedjeljak početi s realizacijom ranije najave da će vratiti pripadnike ISIL-a zarobljene u sjeveroistočnoj Siriji u njihove matične zemlje.

(Patria) – Turska je potvrdila da će u ponedjeljak početi s realizacijom ranije najave da će vratiti pripadnike ISIL-a zarobljene u sjeveroistočnoj Siriji u njihove matične zemlje u Evropi – neovisno o stavu tamošnjih vlada.

To je u petak potvrdio turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Turska već dugo kritizira svoje evropske saveznike zbog odbijanja da prihvate natrag borce ISIL-a koji su njihovi državljani, ali sada je vlada donijela odluku da to učini neovisno o stavu evropskih zemalja.

Ovo je već drugi put da ministar Soylu prijeti vraćanjem džihadista u njihove matične zemlje. Slično je uradio 3. novembra kada je naglasio da Turska nije 'hotel' za zarobljene militante te je optužio Veliku Britaniju, Belgiju i Francusku da su odgovornost prebacile na turske vlasti, te da je to 'neodgovorno'.

Istovremeno, ove tri zemlje insistiraju da se pripadnicima ISIL-a treba suditi u Siriji i Iraku gdje su i počinili zločine.

Velika Britanija je oduzela državljanstvo desetinama bivših militanata. Britanski ured za vanjsku politiku naglašava da je njihov prioritet 'sigurnost Velike Britanije i svih koji tamo žive', kao i to da 'svi koji su se borili za Daesh ili su ga podržavali bi trebali biti izvedeni pred lice pravde za njihove zločine u odgovarajućoj jurisdikciji, što će uglavnom biti u regionu gdje su počinili zločine'.

Ostaje da se vidi da li će Turska uspjeti u nakani da vrati zarobljene militante u njihove matične zemlje uprkos protivljenju njihovih vlada, piše Euronews.

 

 

 

#Svijet