Članak

Zbog direktora Misirače sektoru obnovljivih izvora prijeti kolaps!

Poznato je da se unazad par godina zbog neblagovremenog podnošenja plana potrebnih sredstava izgubilo na milione KM

SARAJEVO, (Patria) - Po Uredbi o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i određivanju naknada za podsticanje Operator za OIEiEK je dužan Federalnom ministarstvu energije i rudarstva i industrije dužan dostaviti Odluku za prikupljanje naknada za podsticaj  najkasnije do 30. 11. tekuće godine. No ovo ministarstvo još ne zna u kojoj je fazi izrada Odluke za prikupljanje naknada za podsticaj  OIEiEK za 2020. godinu, zbog toga su bili prinuđeni poslati urgenicju prema direktoru OIE-a Boriši Misirači i UO Operatera za OIEiEK, piše Novinska agencija Patria.

Foto Patria

„Imajući u vidu da do danas nije usvojen Pravilnik o metodologiji za raspodjelu troškova balansiranja za privilegirane i kvalifikovane proizvođače i udi koji će plaćati iz naknada prikupljenih za podsticaj, koji treba da uredi veoma važnu stavku u planiranju potrebnih sredstava za rad Operatrora za OIEiEK, interesuje nas kako će to biti riješeno i bojimo se da nepravilno planiranje potrebnih sredstava za rad u 2020. godini može proizvesti kolaps u sektoru obnovljivih izvora.

Poznato je da se unazad par godina zbog neblagovremenog podnošenja plana potrebnih sredstava izgubilo na milione KM i ukoliko bi se to i ove godine ponovilo smatramo da bi izazvalo dodatne probleme z funkcioniranju sektora obnovljivih izvora energije“, navodi se u dopisu, piše Novinske agencija Patria.

Inače, Izvještaj Finansijske policije o poslovanju Operatora za obnovljive izvore energije, a koji su mediji objavili, pokazao je sve sumnjive radnje direktora Boriše Misirače.

Pravi uvid o poslovanju daje Zapisnik o kontroli koji opisuje niz nezakonitosti, od višemilionskog gubitka Operatora zbog nenaplaćene naknade za obnovljive izvore energije, nezakonitih javnih nabavki, neopravdanih troškova za razne namjene, korištenja pečata, sve do zapošljavanja, 400% iznad broja predviđenog sistematizacijom!?

Misirača ne podnosi finansijske izvještaje, raspoređuje podsticaje  odabranim proizvođačima električne energije,  obavlja javne nabavke bez limita i nadzora, pored desetoro predviđenih po sistematizaciji, zaposlio je još 25 „svojih ljudi" . 

“Nisu propustili inspektori i da biranim riječima ukažu na bahat odnos direktora Misirače tokom njihove kontrole navodeći njegove “neobjašnjive potrebe za kontinuiranim konfliktom i nepotrebnim produkovanjem tenzija i nepovjerenja medu usposlenicima te neumjesnih i na momente neprimjerenih, neukusnih i agresivnih komentara u vezi sa zahtjevima ovlaštenih službenih lica“, pisao je Žurnal.

Inače, majka Boriše Misirače potpredsjednica je VSTV-a i zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Jadranka Lokmić-Misirača.

Boriša Misirača je imenovan za direktora kao kadar SBB-a.


 

#BiH