Objavljeno u kategoriji Biznis na 19.03.2014 00:00:00

Četiri bh. firme žele saradnju sa milijarderom iz Indonezije

Tuzlanska Dita: Spremni za kontakte sa firmom Wings iz Džakarte

Inicijativa Ministarstva vanjskih poslova BiH, i bh. ambasadora u Indoneziji Fuada Šabete koji je sa predstavnicima firme „Sayap Mas Utama“ – „Wings“ iz Džakarte razgovarao o mogućnostima ulaganja i saradnje sa firmama u BiH u oblasti hemijske i prehrambene industrije, po svemu sudeći mogla bi uroditi plodom, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kako saznajemo, na poziv Vanjskotrgovinske komore BiH za saradnju sa firmom u vlasništvu indožanskog milijardera već se javilo nekoliko zainteresiranih bh. firmi.

- Za ovaj projekat aplicirale su sljedeće kompanije: „Dita“ Tuzla, „Likval“ Sarajevo, „Paloč“ Gornji Vakuf-Uskoplje i „Euro-Hem“ Banja Luka, rekla je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Hilva Pezo, stručni saradnik u Sektoru privrede Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pezo navodi da bi ovo mogla biti šansa za razvoj hemijske industrije u BiH.

- Naši proizvođači trebaju pomoć. Tržište Indonezije je interesantno, a i obrnuto. Naše firme imaju predispozicije za uspjeh. Svakako treba raditi na razvoju ove nekad vrlo uspješne grane privrede u BiH – kazala je Pezo za NAP.

Inače, indonežanska firma „Wings“ iskazala je interes za saradnju i eventualni otkup većinskog paketa dionica u kompanijama u Bosni i Hercegovini iz oblasti hemijske proizvodnje (sapuni, sredstva za čišćenje i svi proizvodi za njegu), kao i fabrike koje se bave proizvodnjom hrane, a moguća je i kupovina većinskog udjela u eventualnom procesu privatizacije neke od državnih kompanija. 

Podsjećamo, vlasnik ove firme je indonežanski milijarder Eddy William Katuari, koji se nalazi na Forbsovoj listi najbogatijih Indonežana.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 1,5 milijardi dolara. Firmu je preuzeo 2004. godine od svog oca koji je bio suosnivač.  


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android