Članak

Dvije žalbe joj odbijene: Kantonalni sud presudio da Čavaljuga svjesno ne izvršava sudske odluke

Zbog svih nezakonitosti koje se dešavaju na Medicinskom fakultetu Tužilaštvu KS podneseno je više krivičnih prijava, a postupajući tužioci aktivno rade na predmetu. 

Piše: A. Varatanović

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbu Medicinskog fakulteta u Sarajevu i donio drugostepenu presudu čime je potvrđeno ranije rješenje suda o mjeri osiguranja kojom se profesor Ismet Gavrankapetanović mora vratiti u nastavni proces Medicinskog fakulteta. 

U obrazloženju presude u koju je Novinska agencija Patria imala uvid, Kantonalni sud u Sarajevu navodi da Medicinski fakultet (izvršenik) „ne pristaje dobrovoljno izvršiti mjeru osiguranja, pa čak i u žalbi iznosi opravdavajuće razloge za nepostupanje, što znači da se svjesno i dalje protivi izvršenju sudske odluke, što samo po sebi dovoljno govori“.

„Prvostupanjski sud pravilno i zakonito je postupio kada je donio Rješenje o novčanom kažnjavanju izvršenika, sukladno članu 17. Zakona o izvršnom postupku“, navodi se u presudi.

Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu donio je odluku početkom septembra 2018. godine da se profesor Gavrankapetanović vrati u nastavni proces Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Tu odluku tadašnja dekanesa Semra Čavaljuga nije provela, te je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj suspendovao, a zatim je UO UNSA odbio njenu žalbu i donio odluku o prijevremenom razrješenju dekanese u decembru 2018. godine. 

Čavaljuga je putem suda pokušala poništiti odluku rektora Škrijelja i UO UNSA tražeći mjeru osiguranja. U prvostepenom postupku Općinski sud se oglasio nenadležnim, a u drugostepenom postupku Kantonalni sud je odbio njenu žalbu. Kantonalni sud u Sarajevu naveo je da se u konkretnom slučaju primjenjuje važeći Zakon o visokom obrazovanju KS koji je stupio na snagu u avgustu 2017. godine te da je smijenjena u skladu s istim Zakonom. 

I dok dvije pravosnažne sudske presude jasno ukazuju na činjenicu da je postupanje rektora Škrijelja i UO UNSA bilo u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, kao i da su povrijeđena prava profesoru Gavrankapetanoviću, postavlja se pitanje zašto sudske odluke nisu dovoljne Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove čiji prosvjetni inspektori donose suprotna rješenja sudskim odlukama. 

Iako je sud potvrdio da je Čavaljuga razriješena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Nastavno-naučno vijeće je ponovo nju izabralo za dekanesu. No, rješenje o njenom imenovanju još nikada nije potpisao rektor Škrijelj koji je jasnog stava da će poštovati isključivo pravosnažne sudske odluke. 

U međuvremenu je Medicinski fakultet pod rukovodstvom nepotvrđene dekanese Čavaljuga i većine Nastavno-naučnog vijeće obustavilo nastavu za skoro 2.000 studenata fakulteta iz medicinske grupacije kojima predaju profesori i nastavni kadar Medicinskog fakulteta. 

Senat UNSA na sjednici održanoj ove sedmice donio je nekoliko zaključaka, a kojim se traži prekid obustave nastave, ali i reakcija Osnivača Univerziteta u Sarajevu Vlade i Skupštine KS i resornog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. 

Zbog svih nezakonitosti koje se dešavaju na Medicinskom fakultetu Tužilaštvu KS podneseno je više krivičnih prijava, a postupajući tužioci aktivno rade na predmetu. 
 

#BiH #MedicinskiFakultet #SemraČavaljuga #IsmetGavrankapetanović #RifatŠkrijelj