Objavljeno u kategoriji BiH na 08.11.2019 15:37:00

Radovi na izgradnji pruge Ilidža-Hrasnica počinju naredne godine

Foto: Općina Ilidža

SARAJEVO, (Patria) - Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža – Hrasnica uskoro će početi sa realizacijom. Nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj trasi izgradnje, ali i izgradnje saobraćajnice i zelenog pojasa prema Hrasnici stekli su se uslovi da se navedeni projekat realizira na zadovoljstvo građana Hrasnice, Ilidže, ali i Kantona Sarajevo.

Danas je potpisan Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica. Sporazum su potpisali načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Strane potpisnice su saglasne da je procijenjena investiciona vrijednost projekta 40 miliona KM. Općina Ilidža ovim sporazumom se obavezala da će sufinansirati projekat izgradnje tramvajske pruge u iznosu do 25 posto investicione vrijednosti, a u skladu sa raspoloživim mogućnostima, te da će riješiti imovinsko-pravne odnose kao i pribaviti građevinske dozvole za tramvajsku prugu i potrebne saglasnosti za izvođenje radova.

Ministarstvo se obavezalo da će sa Ministarstvom finansija KS pokrenuti proceduru vanjskog zaduživanja za obezbijeđenje finansijskih sredstava iz kredita sa garancijom države BiH za realizaciju ovog projekta.

„Općina Ilidža već dugi niz godina intenzivno radi na izvedbenom planu projekta pruge Ilidža-Hrasnica. Tramvajski saobraćaj je ekološki najbolji i najkvalitetniji vid saobraćaja u većini zemalja. Sa Vladom Kantona imamo zajednički interes, a to je, da san građana Ilidže više od 40 godina da će se napraviti tramvajska pruga postaje java. Dogovor je da iduće godine počinjemo sa radovima“ izjavio je načelnik Memić, te zahvalio Vladi Kantona Sarajevo na razumijevanju, važnosti i vrijednosti problema i značaja ovog projekta. Dodao je kako je napravljena čitava avenija prema Hrasnici za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

“Ovaj projekat je od interesa za sve građane Kantona Sarajevo, a ne samo Ilidže. Cilj Vlade Kantona Sarajevo da što je moguće više poveže javnim prijevozom, tramvajima i trolejbusima sve općine u Kantonu Sarajevo. Od iduće godine gradi se najmodernija pruga obostrano od 13 km, sa dvije okretnice, sa modernim sistemom naplate i video nadzorom", rekao je ministar saobraćaja Šteta.


Tagovi

Adnan Šteta Općina Ilidža Senaid Memić Vlada KS

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android