Članak

Nastavak suđenja Sanjinu Sefiću, porodice traže maksimalnu kaznu

Otac Selme Agić Amir Agić uoči novog ročišta Sefiću ponovio je svoje razočarenje rastezanjem postupka. 

SARAJEVO, (Patria) – U ponedjeljak 11. novembra na Kantonalnom sudu u Sarajevu bit će održano ročište u slučaju Sanjin Sefić. Nakon što su trojica pomagača Saud Nišić, Amar Salihović i Dino Alić koji su bili optuženi za pomoć izvršiocu nakon učinjenog krivičnog djela potpisali sporazum o priznanju krivice Sefić je ostao sam. 

Očekuje se da tužiteljica Jasminka Knežević izmijeni dio optužnice, a Sudu je trebala dostaviti i pismeni podnesak koje će dokaze ponovo izvoditi, a od kojih odustaje. Knežević je tražila i da ročištima ne prisustvuje otac Sanjina Sefića Jasmin Sefić jer će biti pozvan kao svjedok Tužilaštva KS. 

Sefić se tereti da je svojim automobilom u noći 10. oktobra 2016. godine prolazeći brzinom većom od 100 km na sat kroz crveno svjetlo na semaforu udario Selmu Agić i Editu Malkoč nakon čega je pobjegao sa lica mjesta. Nekoliko sati kasnije Sefić je sa pomagačima osmislio plan bijega te je u jutro 11. oktobra na GP Uvac pobjegao u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine. 

Selma i Edita od brojnih zadobijenih povreda preminule su nakon udara. Knežević je kazala da je nakon udara Selma Agić odbačena 38 metara, a Edita Malkoč 31 metar od mjesta kontakta s vozilom. Udarene su na pješačkom prijelazu dok im je bilo zeleno svjetlo. 

Otac Selme Agić Amir Agić uoči novog ročišta Sefiću ponovio je svoje razočarenje rastezanjem postupka. 

„Mislim da je sve moglo biti završeno puno prije da je Tužilaštvo radilo svoj posao kako treba. U međuvremenu se promijenila i tužiteljica i od tada slučaj ide u smjeru u kojem je trebao od samog početka. Apsurd je da su pomagači priznali krivicu i osuđeni, a glavni počinilac negira krivicu. Mi ćemo se kao porodice boriti do kraja da Sefić dobije maksimalnu kaznu za ono što je učinio“, kazao je Agić za Patriju. 

Prvostepenom presudom Sefić je osuđen na 14,5 godina za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće. Nakon što je Vrhovni sud FBiH usvojio žalbu Tužilaštva KS presuda je poništena i suđenje je ponovljeno.

Suđenju će prisustvovati i porodica Memić koja već više od tri i po godine pokušava do istine o stradanju Dženana Memića u Velikoj aleji 8. februara 2016. godine. U petak 15. novembra bit će prezentiran treći nalaz timskog saobraćajnog vještačenja koji će dati odgovore na mnoga pitanja u vezi smrti Dženana Memića. 

I porodice Agić, Malkoč i Memić pozivaju javnost i medije da i dalje prate ove slučajeve i daju svoju podršku u otkrivanju i procesuiranju počinilaca. 

#BiH #DženanMemić #EditaMalkoč #SelmaAgić #AmirAgić