Članak

Smrt studenta prvi fatalni ishod protesta u Hong Kongu

Preminuo student usljed pada s garaže u toku protesta.

(Patria) – Student koji je tokom protesta u Hong Kongu pao s velike visine, preminuo je u petak ujutru u bolnici, što će vjerovatno dodatno potaknuti nemire u kineskoj autonomnoj pokrajini.

Chow Tsz (22), student Univerziteta za nauku i tehnologiju preminuo je u petak u 8:00 ujutru u bolnici usljed otkazivanja srca. Chow je bio smješten u bolnici od ponedjeljka zbog velike povrede mozga usljed pada sa javne garaže dok je policija pokušavala da potisne demonstrante.

Nakon pada sa visine od 4 metra sa trećeg na drugi sprat garaže, Chow je izgubio svijest. Nije poznato da li je ulogu odigrao suzavac koji je policija u tom momentu upotrijebila.

Iako je od početka protesta u Hong Kongu u junu mjesecu zabilježen veliki broj povrijeđenih i u policijskim i u redovima demonstranata, Chow je prvi fatalni ishod demonstracija.

Njegova smrt će izazvati još žešći talas protesta protiv vlade i policije za koju se tvrdi da upotrebljava prekomjernu silu i nedozvoljena sredstva.

Predsjednik Unije studenata Lai Wai-chun izjavio je da se nada istrazi o razlogu pada njegovog kolege, kao i navodnog sprečavanja vozila hitne pomoći da stigne do Chowa od strane policije. 'Cijeli Hong Kong je veoma razočaran u policiju i nema nikakvih očekivanja spram njih', tvrdi Lai.

Vlada Hong Konga izdala je u saopćenje u kojem izražava 'veliku žalost i tugu' zbog smrti studenta, kao i sućut njegovoj porodici. U izjavi je navedeno i to da je pokrenuta sveobuhvatna istraga.

U protestima koji su ušli u 6. mjesec ranjena su i dva tinejdžera hicima iz policijskih cijevi zbog čega bijes stanovnika Hong Konga prema policiji ne prestaje rasti.

 

#Svijet